Nemzetközi gazdaság

Nagyon gyenge lett az amerikai foglalkoztatási adat, visszavonul a dollár

Napvilágot látott az egyik legnagyobb figyelem övezte amerikai statisztikai adat, az NFP, és a zöldhasú azonnal visszavonulót fújt, mivel sokkal kevesebb munkahely keletkezett a vártnál az ország nem mezőgazdasági szektoraiban a múlt hónapban.

A szeptemberi NFP adatok szerint mindössze 194 ezerrel nőtt a munkahelyek száma az augusztusi 366 ezer után, pedig az elemzők félmillióra számítottak. A piacokon azért figyelik erősen ezt a statisztikát, mert a Federal Reserve is ezt teszi, és az amerikai jegybank a foglalkoztatás javulásához köti, mikor kezdi el visszafogni kötvényvásárlásait.

Fotó: Shutterstock

A várakozás, hogy erre már novemberben sor kerül, a fő hajtóereje volt a dollár erősödésének az elmúlt hetekben. Az amerikai deviza a héten 14 és fél hónapos csúcsot ért el az euró ellenében, ahonnan péntekre valamelyest már visszavonult, és a gyenge NFP miatt az euró tovább erősödött. 

A múlt hónapban az amerikai szabadidő és vendéglátás szektor 74 ezer munkahelyet teremtett, a professzionális és az üzleti szolgáltatások hatvanezret, a kiskereskedelem 56 ezret, a szállítás és raktározás 47 ezret. A közoktatásban ugyanakkor 161 ezerrel csökkent az álláshelyek száma, az egészségügyben pedig 18 ezerrel.

foglalkoztatás Egyesült Államok dollar
Kapcsolódó cikkek