Nemzetközi gazdaság

Rekordgyenge szint közelében a lej, kamatemelés és kormánybukás jöhet

Új rekordmélypontot ért el a lej, mert bár azt várják az elemzők, hogy a román jegybank kamatemeléssel támogatja meg, a parlamentben bizalmatlansági szavazás jön, ami a kormány bukását hozhatja, és hosszú politikai bizonytalanságot.

A lej 4,957 körül ütött meg új rekordgyenge szintet az euró ellenében még hétfő este, ahonnan egyelőre visszapattant, miközben a közép-európai devizák ma reggel mind erősödéssel kezdték a napot. Két ellentétes irányú hatás érheti ma a román fizetőeszközt. A jegybank várhatóan – több hónapos hezitálás után – csatlakozik a magyar és a cseh központi bankokhoz, és kamatai emelésébe kezd. Ez hóna alá nyúlhat a lejnek, de növelheti az eladási nyomást, hogy Florin Cîţu kormánya várhatóan megbukik a keddi bizalmatlansági szavazáson a parlamentben, miután a liberális miniszterelnök összeveszett pártja fő koalíciós partnerével.

Fotó: Dursun Aydemir / Hans Lucas / AFP

A román kormányok jönnek-mennek, de a befektetők ezúttal idegesebbnek tűnnek, mint máskor. A hétfői román állampapír-aukció kereslet híján befuccsolt, ezt követően ütötte meg az újabb rekordmélypontot a lej.

Szánkázása az egyre alacsonyabb szintekre tulajdonképpen nem új jelenség, hanem többéves folyamat, de most közel került az 5-ös pszichológiai szinthez, ami veszélyes zóna.

A jegybank sikerrel tartotta ellenőrzése alatt a gyengülési folyamatot az elmúlt években, az azonban elgondolkodtató, hogy az sem fékezte le a mozgást, hogy a felszökő inflációs adatok hatására a bank vélhetően a kamatszigorítás útjára lép. 

Az idegességet fokozza, hogy a kormány úgy bukhat, hogy közben a járványban Románia kritikus szakaszban jár.

Az egyik legkevésbé átoltott országában felszökött az új Covid–19-fertőzések száma, a napi tízezret is meghaladja, a halálos áldozatoké pedig napi kétszáz körül van, és az egészségügyi rendszer közel áll a túlterhelődéshez.

Kormányválság Románia lej kamatdöntés
Kapcsolódó cikkek