Szeptember végéig a Fennovoima a tizenöt előzetes biztonsági jelentésből tízet nyújtott be  jóváhagyásra a Sugár- és Nukleárisbiztonsági Hatósághoz (STUK) a Hanhikivi 1. atomerőmű tervezett építése kapcsán. Októberben és novemberben továbbiakat ad be – áll a VG-hez eljuttatott közleményében, amelyben hangsúlyozza, hogy e dokumentumok az atomerőművi engedély iránti kérelmek legfontosabb csoportját képviselik, és 

ezek teszik ki az építési engedélyhez szükséges összes dokumentáció körülbelül 80-90 százalékát.

Létesítési engedélye azonban még nincs. Erre vonatkozó, már frissített kérelmét 2021 áprilisában küldte el a finn munkaügyi és gazdasági minisztériumnak, az eredetit pedig még 2015 nyarán. 

Fotó: Fennovoima

A mostani anyagról az áll a társaság honlapján, hogy a módosításra, kiegészítésre azért volt szükség, mert az idő előrehaladtával módosultak a projekt peremfeltételei, a tervezett beruházás egészét azonban nem érintették. Ennél azonban a STUK 2017-ben szigorúbban fogalmazott: több ponton is elégedetlen volt a beadott anyaggal, ahogyan annak újabb változatával is 2018-ban, de még az akkor várt, 2019-es időpontban sem adta ki az engedélyt. A Fennovoima pillanatnyilag 2022 nyarára reméli kézhez kapni a hatóságtól a zöld jelzést, amely egy 3220 megawatt hő- és 1200 megawatt áramteljesítményű atomerőművi blokk, a hozzá szükséges egyéb nukleáris létesítmények építésére, és mindezek működtetésére vonatkozik. 

A beruházásnak része a beérkező nukleáris üzemanyag tárolása, a kiégett fűtőelemek ideiglenes tárolása, az alacsony és a közepes radioaktivitású hulladékok tárolása, 

valamint feldolgozása is, mindez a Hanhikivi-félszigeten lévő Pyhajoki település közelében. 

Bár az engedélyezés elhúzódása miatt az előkészületek egy időre lelassultak, 2019-ben ismét erőre kaptak, ez év ősze elején pedig ismét átvették a területet a munkagépek, hogy folytassák a majdani létesítmény alapjának kiásását. 

A Fennovoima az építkezés 2023-as kezdetével számol, és reméli, hogy 2029-ben a kereskedelmi üzeme is megindulhat. 

Mindazonáltal az eredeti tervek szerint már 2024-től kellene gondoskodnia a finnországi áramtermelés 10 százalékáról. Ennél azonban fontosabb, hogy a STUK-nak nem illetékessége a beruházás ütemezése, munkáját nem is befolyásolja, egyedül a nukleáris biztonságot tartja és tartatja szem előtt. Ugyanígy érvelt egyébként az Országos Atomenergia Hivatal is, amely a közelmúltban a finnországihoz hasonlóan szintén orosz tervezésű és kivitelezésű két új paksi atomblokk létesítési engedélykérelméhez rendelt el hiánypótlást. 

A csúszás miatt a finn projekt – mint arról a VG már beszámolt – többe kerül a megcélzott 6,5-7 milliárd eurónál, a nyár elején 7-7,5 milliárdot számoltak, de nem tudni, hogy a nyersanyagárak azóta bekövetkezett elszabadulásának milyen hatása lesz. Mivel a fővállalkozó RAOS Project Oy-vel fix árban állapodtak meg, a többletköltség a Fennovoimát terheli. 

Az elmúlt években végrehajtott újratervezés során egyébként történt néhány változás az üzem elhelyezkedésében, erről Jouni Sipilainen, a Fennovoima építési igazgatója nyilatkozott a közleményben. A nyáron már elkészült a beszállítók számára tíz raktárcsarnok, 

szeptemberben megnyílt a munkaterületen egy 600 férőhelyes étterem, jelenleg is dolgoznak a Fennovoima ötemeletes irodaépületén, és lesz egy látogatóközpont is.