Az argentin központi bank tovább korlátozza mind a bankok, mind a lakosság dollárhoz való hozzáférését. Két új intézkedést hoztak, amelyekkel az argentin peso folyamatos leértékelődését próbálják mederben tartani. A jegybank csütörtökön tette közzé a bankokat, és a fogyasztókat érintő szabálymódosítást, amellyel a dollárkészletét óvná, hogy maradjon tartaléka a peso védelmét célzó további deviza-intervenciókra.

Fotó: RALF HIRSCHBERGER / AFP

A lakosságot érintő új intézkedés keretében a jegybank megtiltja a hitelkártya-kibocsátóknak, hogy részletfizetést nyújtva az ügyfeleik utólagos teljesítéssel egyenlíthessék ki többek között a külföldi utazásaikat, repülőjegyeiket vagy autóbérléseiket. Az ilyen – akár 18 részletben történő fizetést is felkínáló – szolgáltatások népszerűek az argentinok körében, ugyanis lehetővé teszik számukra, hogy a vásárláskor rögzített áron történjen a későbbi fizetés, elkerülve, hogy azt az később feljebb nyomja. Az intézkedést egy nappal a fekete péntek előtt tették közzé, amikor az üzletek tradicionálisan csökkenteni szokták az áraikat, hogy vásárlásra bírják az embereket.

Emellett a jegybank egy külön rendeletben szabályozta, hogy többé nem engedi a bankok számára, hogy a kereskedési nap végén nettó készpénzes dollárpozíciót tartsanak. A szabály december 1-jén lép hatályba.

Az intézkedéseket azt követően hozta meg a bank, hogy az Együtt a Változásért (Juntos por el Cambio) nevű jobbközép ellenzéki pártszövetség győzelmet aratott a november 14-én tartott félidős parlamenti választásokon, és az Alberto Fernández államfő vezette Mindenki Frontja (Frente de Todos) kormányzó baloldali peronista pártszövetség csaknem 40 évet követően elveszítette szenátusi többségét, míg a képviselőházi többsége már szeptemberben megszűnt. Alberto Fernández a népszerűségvesztést ellensúlyozandó ígéretet tett, hogy 

megoldást talál az ország Nemzetközi Valutaalap (IMF) irányában fennálló 40 milliárd dollár feletti fizetési kötelezettségére, valamint a több mint 50 százalékos inflációra. 

Ez utóbbi miatt sokan dollárba próbálták menekíteni megtakarításaikat, ezért a kormány már korábban devizakorlátozásokba kezdett, a jegybank mostani intézkedései ezeket egészítik ki. A peso árfolyamát az argentin jegybank csúszó leértékeléssel szabályozza, mely az árfolyamrögzítés egy speciális fajtája.

A központi bank 1 milliárd dollárt költött a peso védelmére az azonnali piacon csak október 28-a és november 18-a között, ennek ellenére a fizetőeszköz január óta közel 17 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest. Az úgynevezett blue-chip swap, a pesóban és dollárban is kereskedett eszközökkel végzett műveletekből származó implicit árfolyam, Alberto Fernández elnök 2019-es hivatalba lépése óta 65 százalékkal, dolláronként 219-re gyengült november 24-én. A hivatalos peso árfolyamához képest, amely pénteken 100,7 dolláron állt, mintegy 120 százalékos a lemaradása.