Csődközeli helyzetet jelző besorolási szintre minősítette vissza Kubát a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy a koronavírus-járvány és az amerikai szankciók miatt megcsappant devizabevételek korlátozzák Kuba szuverén külső adósságszolgálati kapacitását. 

A Moody’s péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „Caa2”-ről két fokozattal, „Ca”-ra rontotta a hazai valutában és devizában fennálló hosszú lejáratú kubai államadósság-kötelezettségek osztályzatát. Az új besorolás kilátása továbbra is stabil.

Fotó: Shutterstock

A Moody’s besorolási módszertanának meghatározása szerint a „Ca” minősítésű adósságkötelezettségek valószínűleg már törlesztési csődhelyzetben vannak, vagy ahhoz nagyon közel járnak, de látszik még remény a tőke- és kamatkövetelések behajtására. 

A Moody’s osztályzati listáján a Kubának most megadott „Ca”-nál már csak egy rosszabb besorolás van, a „C”, amely a már beállt törlesztési csődöt jelzi. 

A kubai államadós-besorolás leminősítéséhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemeli, hogy a kubai hazai össztermék (GDP) tavaly 10,9 százalékkal zuhant a 2019-ben mért 0,2-es visszaesés után. 

A kubai gazdaságot különösen súlyosan érintették a koronavírus-járvány miatt elrendelt hazai és nemzetközi utazási korlátozások. Azonban november 15-én az ország ismét megnyitotta határait. A Moody’s várakozása szerint a devizabeáramlás csak fokozatosan emelkedik majd.

A Kubába érkező külföldi turisták száma az amerikai szankciós intézkedések miatt már 2019-ben 9,3 százalékkal csökkent, tavaly pedig 74,6 százalékkal zuhant a 2019-es szinthez képest. Idén szeptemberig a beutazó forgalom a tavalyi egész éves szint alig 17 százaléka volt – áll a Moody’s elemzésében. 

A hitelminősítő szerint mindez jelentősen visszavetette a devizabeáramlást. 

A nominális kubai GDP-érték alig 15-20 milliárd dollár környékére zuhanhat vissza a tavalyi 107 milliárdról – áll a Moody’s elemzésében.