Az elemzők által várt 450 ezret jócskán meghaladó mértékben, 531 ezerrel nőtt októberben a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban a munkaügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint. A magánszektor még ennél is jobban teljesített, itt 604 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a statisztikát a közfoglalkoztatás húzta csak le 73 ezer megszűnt álláshellyel. Az adatok azt jelentik, hogy a munkaerőpiaci helyzet sokat javult szeptember óta, bár az első becslésben közölt 194 ezres növekedést a tárca 312 ezerre módosította arra a hónapra is pénteki jelentésében.

Fotó: AFP

Leginkább, 164 ezerrel a vendéglátóiparban nőtt a foglalkoztatás annak köszönhetően, hogy a múlt hónapban lassult a koronavírus delta variánsának a terjedése. A CNBC beszámolója szerint a szektor az idén 2,4 millió munkahelyet visszanyert a járvány alatt elveszítettekből. A feldolgozóiparban a szeptemberi 31 ezernek majdnem a duplájával, 60 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, az ellátási láncok szempontjából létfontosságú fuvarozási és raktározási ágazatban 54 ezerrel. A munkanélküliségi ráta 4,6 százalékra csökkent az előző havi 4,8-ról; elemzők ennél kisebb mértékű javulást, 4,7 százalékot vártak.

A munkáltatók béremeléssel és egyéb ösztönzőkkel próbálnak munkaerőt csábítani, ami szintén meglátszik az adatokban: az átlagos órabér-emelkedés az előző havi 4,6 százalékról 4,9 százalékra gyorsult az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez a mutató fontos a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve számára is, mivel azt jelzi, hogy a fogyasztói mellett a bérinfláció is tartósabb lehet a vártnál, Utóbbi azonban egyelőre nem aggasztó, hiszen az órabér-emelkedés havi bázison 0,4 százalékos volt, ami megfelel a piaci várakozásoknak. A Fed e heti ülésén már jelezte: a kellően erősödik ahhoz, hogy a jegybank megkezdje a fokozatos szigorítást, a kötvényvásárlás visszafogását.