A brit gazdaság negyedéves szinten 1,3 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, ami alacsonyabb a második negyedévi, 5,5 százalékos növekedésnél, és elmaradt a piaci előrejelzésekben szereplő 1,5 százaléktól. Az előzetes becslések szerint a vendéglátás és a szabadidős tevékenységek, valamint az egészségügy járult hozzá a legnagyobb mértékben a növekedéshez a korlátozások további enyhülését és a gazdaság újbóli nyitását követően. 

A feldolgozóipar zsugorodott, mivel az ellátási láncok zavarai az ágazatot erősen sújtják

 – közölte csütörtökön ismertetett legfrissebb becslésében a brit statisztikai hivatal (ONS).

Annak ellenére maradt a becsült alatt a harmadik negyedév gazdasági teljesítménye, hogy szeptemberben a vártnál valamivel gyorsabban, 0,6 százalékkal növekedett a gazdaság havi összevetésben.

Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter, a 2022-es büzsdé tervét tartalmazó táskával kilép a Downing Street 11-ből, és elindul a londoni parlamentbe, a költségvetési vitára
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

A statisztikai hivatal közölte egyben azt is, hogy felülvizsgált számításai alapján a brit júliusban 0,2 százalékkal esett vissza az előző becslésben kimutatott 0,1 százalékos csökkenés helyett, és augusztusban is csak a korábbi 0,4 százalékos becslés felével, 0,2 százalékkal nőtt.

Mindezek alapján a brit hazai össztermék szeptemberben 0,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly februárban, a járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.