Nemzetközi gazdaság

Ezekre az adatokra várunk hétfőn

Egyesült Államok

Októberi adatokat közöl az inflációs várakozásokról a New York-i Federal Reserve. A Fed a múlt héten átlépte a Rubicont, és kötvényvásárlásai mérséklésébe kezdett, a lazítás visszavonásának a sebessége azonban még változhat, amiben az idén szinte hónapról hónapra emelkedő inflációs várakozások is szerepet játszhatnak. Az egyéves várakozás szeptemberben 5,3 százalékra nőtt az augusztusi 5,2-ről, a hároméves 4-ről 4,2-re.

Mexikó

Októberi autógyártási adatokat közöl a világ hetedik legnagyobb gyártó országa. Szeptemberben 208 100 autót állítottak elő, pont egyharmadával kevesebbet, mint egy évvel korábban: a Stellantis termelése 29,7 százalékkal 36 800, a Nissané 39 százalékkal 30 500 egységre zuhant, a General Motorsé 73 százalékkal 20 600-ra. Az utóbbi termelését megelőzte a Volkswagen, noha annak a termelése is visszaesett 32,2 százalékkal.

Írország

Augusztusban csak Belgium ipara tudott nagyobbat növekedni, mint Írországé, ahol 24,3 százalékos volt az éves bővülés. Ma a szeptemberi adatokat közlik, és a Trading Economics előrejelzése szerint akár még magasabb is lehet a szám. Az ír adatok szépen alakultak, holott az eurózóna ipara csak 5,1 százalékkal bővült augusztusban, az túlfeléből pedig kimondottan gyenge adatok érkeztek: a cseh termelés 1,4 százalékkal esett, a magyar pedig – szeptemberben – 2,3 százalékkal.

Csehország

Az egy hónappal ezelőtti választást követően először ül össze az új parlament. A kormányalakítás előtt elhárulni látszanak az utolsó akadályok, Milos Zeman államelnök – aki a korábbi hetekben intenzív osztályon feküdt – visszatért a nyilvánosság elé, és közölte: Petr Fiala kapja a kormányalakítási megbízást. Fiala győztes koalíciója és egy másik középjobb szövetség már ma aláírhatja a koalíciós megegyezést. Csehország egyébként ma ipari, külkereskedelmi és foglalkoztatási statisztikákat közöl.

Magyarország 

Augusztusban és júliusban deficites volt a magyar külkereskedelem, amire legutóbb tavaly tavasszal, a pandémia kitörésekor volt példa. Ma szeptemberi adatok érkeznek, amelyekből kiderülhet, mennyire tartós a romlás. A külkereskedelmi mutatók nem csak nálunk romlottak a régióban, a cseh mérleg például egész nyáron deficites volt, ráadásul növekvő mértékben. Hiány mutattak ki Lengyelországban is július–augusztusban, a román mérleg pedig soha nem volt pozitív az elmúlt negyed évszázadban, és öt éve romló trendet mutat.

statisztika adat eseményvadász
Kapcsolódó cikkek