Csökkentette termelési előrejelzését a Playstation 5 játékkonzol kapcsán a Sony az idei – márciusban véget érő – fiskális évre a Bloomberg szerint. A lapnak az ügy részleteit ismerő források tárták fel a problémákat.

A vállalat eredetileg 16 millió gépet tervezett márciusig gyártani, ám ezt 15 millióra csökkentette, ami az évre tervezett 14,8 milliós eladási számot is veszélybe sodorhatja. A tervek mérséklődése a logisztikai problémák és alkatrészhiányok következményeként jött létre, erről a cég pénzügyi vezetője, Hiroki Totoki is beszélt a múlt hónap végén.

A PS5 eladásai a szeptemberben véget ért negyedév során is gyengébbek voltak a vártnál, és 

a koronavírus fellángolása további veszélyt jelenthet az alkatrészek elérhetőségére. 

A PS5 ugyan a Sony által kínált konzolok közül elsőként érte el a 10 milliós eladást, ám azóta a Playstation 4-hez képest időarányosan lemaradt.

Fotó: Majama Kimimasza / MTI/EPA

A legújabb konzol, mely egy éve kapható, pályafutása során folyamatosan nehezen elérhető volt, hiszen a Sony nem tudott ezekből eleget előállítani. A vállalat fejlődő országokban található beszállítóit a vakcinák elérhetőségének hiánya is sújtja.

Az autógyártást térdre kényszerítő csiphiány a Playstation 5 termelését is negatívan érinti, 

és a legtöbb gyártó szerint a hiány 2022-ben is velünk maradhat. A Sony nincs egyedül a szektorban a problémáival, a Nintendo november elején a Switch eladásaival kapcsolatos éves várakozását vágta meg másfél millióval, míg a Valve a Steam Deck bemutatkozását tolta el decemberről februárra ellátási problémákra hivatkozva, és így lemaradva a karácsonyi rohamról. A Microsoft az Xbox kapcsán figyelmeztetett esetleges hiányokra.

Mindennek ellenére a PS rajongói is kezdenek változtatni szokásaikon, így az egyik japán játékfejlesztő arról számolt be, hogy 

a korábban Playstation-verziókat vásárló fogyasztók közül egyre többen döntenek a PC-változat mellett. 

A PS5-re készített játékok sem tudtak a japán eladási listák élére törni, azokat a Famitsu szerint a Nintendo Switchre készített címek dominálják.

A Sony beszállítói szerint a PS5 jövőre is szűkös lehet, és a következő évre tervezett 22,6 milliós eladás elérése is nagy kihívásnak ígérkezik.

Milliárdokat költünk gyermekeink ajándékára, ezeket a játékokat keressük

Sok szülő az idén 10-20 százalékkal több pénzt költene gyermeke karácsonyi ajándékára, mint tavaly. A legtöbben társasjátékot vásárolnak.