Jelentős összegeket szán az amerikai kormányzat az elavult kikötők modernizálásába, hogy enyhítse az ellátási lánc egyre súlyosbodó zavarait. A Fehér Ház héten nyilvánosságra hozott tervei rövid és hosszú távú lépéseket is előirányoznak, többek között

a következő negyvenöt napban 243 millió dollár utalnak át a szövetségi költségvetésből a kikötők infrastruktúrájának modernizálására és az onnan kivezető autópályák felújítására.

Fotó: Patrick T. FALLON / AFP

A közlemény szerint a kormányzat emellett a következő 60 napon belül kijelöl összesen négymilliárd dollár értékben építési projekteket a hadsereg műszaki hadteste számára, amelyeknek a célja a egyebek mellett a kikötők mélyítése, hogy alkalmassá váljanak nagyobb teherszállító hajók fogadására. Az ígéret szerint kilencven napon belül azt is meghatározzák, mely kikötők modernizálása és kibővítése a prioritás, és 3,4 milliárd dollárt fordítanak ezekben az elavult ellenőrző létesítmények korszerűsítésére, az áruforgalom kezelésének hatékonyabbá tételére. A kormányzat azt is tervezi, hogy egységesíti a hajózási társaságokra, a terminálüzemeltetőkre, a vasutakra, a teherfuvarozókra, a raktárakra és a rakománytulajdonosokra vonatkozó adatmegosztási követelményeket. A nem megfelelő információáramlás ugyanis további fennakadásokat okoz az ellátási láncban.

Fotó: Patrick T. FALLON

A kikötők korszerűsítését a több mint ezermilliárd dolláros infrastrukturális törvény teszi lehetővé, amelyet több hónapos huzavona után végül múlt héten a képviselőház is elfogadott. Ebből az összegből 17 milliárd dollárt fordítanak a következő években csak a tengeri és belvízi kikötők és vízi utak fejlesztésére, a többit pedig a köz- és vasúthálózat, a hidak, repülőterek modernizálására. Ez azonban csak hosszú távú megoldást jelent, az ellátási zavarok és a kikötőkben felhalmozódott elmaradások még hónapokig problémát jelentenek az amerikai gazdaság és a fogyasztók számára.