A globális az elmúlt két évtizedben megháromszorozódott. A világranglista élén Kína áll, megelőzve az Egyesült Államokat – ez az egyik tanulsága a McKinsey & Co. tanácsadó cég új jelentésének, amely a világ jövedelmének több mint 60 százalékát megtermelő tíz ország nemzeti mérlegét vizsgálja, írja a Bloomberg.

Gazdagabbak vagyunk, mint eddig bármikor 

– mondta Jan Mischke, a zürichi McKinsey Global Institute társtagja egy interjúban.

A tanulmány szerint a nettó vagyon világszerte a 2000-es 156 milliárd dollárról 2020-ra 514 milliárd dollárra emelkedett. A növekedés csaknem egyharmadát Kína tette ki. Vagyona 120 milliárd dollárra ugrott a 2000. évi mindössze 7 milliárd dollárról, amelyet még azelőtt ért el, hogy csatlakozott volna a Kereskedelmi Világszervezethez, felgyorsítva gazdasági felemelkedését.

Az Egyesült Államokban, amelyet az ingatlanárak visszafogottabb növekedése tartott vissza, a nettó vagyon több mint kétszeresére, 90 milliárd dollárra emelkedett a vizsgált időszakban.

Fotó: Shutterstock

A jelentés szerint mindkét országban a vagyon több mint kétharmadát a háztartások leggazdagabb 10 százaléka birtokolja, és részesedésük egyre nő.

A McKinsey számításai szerint a globális nettó vagyon 68 százalékát ingatlanokban tárolják. 

A fennmaradó rész infrastruktúra, illetve gépek és berendezések formájában jelenik meg. Kisebb hányadot képviselnek az immateriális javak, például a szellemi tulajdon és a szabadalmak. A pénzügyi eszközök nem számítanak bele a globális vagyonszámításokba.

Az ingatlanárak emelkedése sokak számára megfizethetetlenné teheti a lakástulajdont, és növelheti egy 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló krízis kockázatát. Kína is bajba kerülhet az olyan ingatlanfejlesztők adósságai miatt, amilyen a China Evergrande Group.

Fotó: Alex Plavevski / MTI/EPA

A jelentés szerint az volna az ideális megoldás, ha a világ vagyona a globális GDP-t növelő, termelékenyebb beruházásokba kerülne. A legrosszabb forgatókönyv pedig az eszközárak összeomlása lenne, amely a globális vagyon akár egyharmadát is eltüntethetné.