Nemzetközi gazdaság

Robog a lengyel és magyar ipar, pedig a német mozdony lassul

Közép-Európában a lengyel és a magyar ipari aktivitás élénkülését mutatják az októberi beszerzésimenedzser-indexek, miközben az Európai Unió – és a régiónk – adatai vegyesek, a német mutató például kilenchavi mélypontra süllyedt.

A kedden közzétett lengyel és magyar beszerzésimenedzser-index (BMI) is a növekedés felpörgését mutatja az iparban októberben szeptemberbez képest: az előző 53,4-ről 53,8 pontra, az utóbbi 52-ről 53,1-re emelkedett. A héten publikált adatok azt mutatják, hogy az európai uniós gazdaságok közül egyesek jobban, mások – mint a német – rosszabbul bírják az energia- és nyersanyagárak emelkedését, illetve az ellátási láncok működési zavarait.

Az egyes országok BMI-szintjei egymással nem összehasonlíthatók – a magyart még csak nem is azzal a módszertannal számolják, mint más országokét az EU-ban –, de a dinamikájukból kiolvashatók az irányok, az 50 pont feletti szám növekvő aktivitást, az 50 alatti visszaesést jelez,  több jelenlegi és előretekintő alindexből számolva. Az EU-BMI-k javát havi felmérései alapján számoló IHS Markit közleménye szerint a helyzet némileg romló, bár a kép vegyes.

Az előzetes 58,2-ről még lejjebb, 57,8-re javított német mutató például kilenc-, az osztrák 60,6 pedig nyolchavi mélypontot jelent, a spanyolok hét, a franciák kilenc hónapos mélypontnál tartanak (bár hozzá kell tenni, hogy az összes index azért a növekedési zónában maradt).

Ugyanakkor a görög, a holland és az ír mutató kéthavi csúcsra jutott, az olasz pedig négyhavira.

Fotó: Shutterstock

Az IHS Markit szerint a termelés rendjét felborító kínálati oldali problémák a rendelési könyveket is megtépázták az eurózónában. A vállalkozások átlagos input szállítási idői a felmérés 1997-ben kezdődő történetében még sosem voltak olyan magasak, mint most, az idei május és június kivételével.

Az Európa motorjának tekintett német ipar ütemvesztése általában rossz hírnek tekinthető a közép-európai régió számára, ahol sok a beszállítója, bár a jelentős méretű belső piaccal rendelkező Lengyelország védettebb szokott lenni erre a hatásra. Októberben a magyar mutatón sem látszott a hatás, bár jelentősen a nyáron elért kétéves csúcsok alatt maradt. A magyarhoz hasonlóan a német gazdasággal szorosan integrálódott cseh ipar azonban látványosan szenved: a BMI negyedik hónapja esik a nyári 60 feletti szintekről, és októberre csak 55,1 pontot mértek a szeptemberi 58 után. A régiószerte meredeken emelkedő járványgörbék alapján a cseh a szolgáltatási oldalról sem számíthat az ipari lassulást kompenzáló hírekre. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy a globális csiphiány miatti kéthetes bezárást követően újraindítja gyártósorainak többségét a Škoda – közölte a vállalat szóvivője.

Fotó: VG

Az IHS Markit közleménye szerint az üzleti bizalom az eurózónában egyéves mélypontra gyengült októberben, mert a vállalkozások növekvő számban kezdenek el aggódni a kínálati helyzet és az emelkedő költségek és árak hatásai miatt, amelyekből arra lehet következtetni, hogy további kihívásokkal kell szembenézniük a következő hónapokban.  

Németország Csehország ipari adatok Lengyelország BMI index ellátási láncok kínálat
Kapcsolódó cikkek