A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 53,1 – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest hetedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. 

A bővülés üteme erősebb lett, és a BMI-t alkotó részindexek összességében továbbra is kedvező képet mutatnak:

az új rendelések mennyisége dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége pedig még mindig erős növekedési ütemet mutat.

A termelt mennyiség erősebb ütemben nőtt. A foglalkoztatottság alindexe két hónappal ezelőtti szűkülő üteme megfordult. 

A szállítási átfutási idő értéke ezúttal némileg csökkent, és továbbra is nagyon alacsony maradt, és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra. A 2021. október havi index nagyobb a szeptemberi (52,0) értéknél, és a 13. legmagasabb októberi érték. Október összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az októbereké 52,1).

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt három évben az októberi átlag az e havinál picit magasabb volt (53,3). Az idei érték így összességében átlag feletti októberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A termelési mennyiség indexe nőtt szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi nyolcadik alkalommal. A mostaninál 1995 óta tizenegyszer volt alacsonyabb az index értéke októberben. Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani értéknél 1995 óta egyszer sem mértünk magasabb októberi értéket.

Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem erősödött.

Az index értéke 2020-ban is szinte végig 50,0 pont alatt volt.

Az eddigi októberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb. A vásárolt készletek indexe egyhavi szűkülés után hatodik alkalommal bővül, a szeptemberinél nem sokkal gyengébben. Az idei indexérték a harmadik legnagyobb októberi 1995 óta. 

A foglalkoztatottsági index októberben növekedésre utal, első alkalommal egyhavi változatlanság után. Az index értéke nagyobb lett szeptemberhez képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a nyolcadik legnagyobb októberinek.