A holland kormány az utolsó pillanatban tesz kísérletet a Shell Hollandiában tartására, és megpróbálja eltörölni a vitatott osztalékadót. Az olajvállalat ugyanis erre az adóra hivatkozva egységesítette a részvénystruktúráját és helyezte át székhelyét az Egyesült Királyságba – írja a Financial Times. 

Mark Rutte ügyvivő kormánya az utolsó pillanatban próbál parlamenti többséget találni a 15 százalékos forrásadó eltörléséhez, amely régóta nyűg a Shell és a szintén angol-holland multinacionális Unilever számára.

Év elején Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója az osztalékadó eltörlésének hollandiai kudarcát említette az ország elhagyásának lehetséges okaként. Az Egyesült Királyság a legtöbb európai ország között kivételnek számít azzal, hogy nincs forrásadó az osztalékra.

Fotó: Anadolu Agency

A Shell holland 'A' részvényeire kivetett 15 százalékos adó gyakorlatilag korlátozza a részvény-visszavásárlást a brit 'B' részvényekre, amelyekre nem vonatkozik ilyen adó. A Shell 'B' részvényeinek negyedévenkénti visszavásárlását azonban a szabályozó hatóságok a napi átlagos kereskedési volumen 25 százalékában, azaz nagyjából 2,5 milliárd dollárban korlátozzák.

A tervek szerint a Shell továbbra is Amszterdamban, Londonban és New Yorkban lesz jegyezve, de egyetlen részvénysorozattal, így szélesítve azt a kört, amelyre a 25 százalékos felső korlát vonatkozik, és lehetővé téve számára, hogy növelje visszavásárlásait.

Rutte koalíciós kormánya 2017-ben ígéretet tett a 15 százalékos forrásadó eltörlésére, hogy az országot vállalkozásbarátabbá tegye, és mind az Unilevert, mind a Shell-t arra ösztönözte, hogy teljes egészében Hollandiába települjön át.

A javaslatot azonban félretették, miután politikai felháborodást váltott ki a zöld és baloldali pártok körében, amelyek ellenezték, hogy a kormány adókedvezményeket kínál a multinacionális vállalatoknak évente mintegy 1,9 milliárd euró értékben. Az Unilever ezt követően tavaly bejelentette, hogy székhelyét Rotterdamból Londonba helyezi át.

Stef Blok holland gazdasági miniszter és Hans Vijlbrief adóügyi miniszter kedden a parlamentben a képviselők előtt az adó eltörlésére vonatkozó terveikről fognak beszélni.

A Shell részvényesei a december 10-i közgyűlésen szavaznak a vállalat tervezett változtatásairól.