Sokan találgatják, hogy hol fog felépülni a Samsung 17 milliárd dolláros amerikai csipgyára. A The Wall Street Journal információi szerint a döntés már meg is született, a győztes pedig nem más lehet, mint a Texas államban található Taylor.

A várhatóan 2024 végétől termelő üzem 1800 embert alkalmazhat, és várhatóan 

az első 10 év során 92,5 százalékos kedvezményt kaphat az ingatlanadóból, 

ami fokozatosan csökkenhet az elkövetkező évtizedekben.

A dél-koreai vállalat számára Texas nem ismeretlen terület, a tervezett helyszíntől mintegy 50 kilométerre található Austinban van a Samsung jelenleg egyetlen amerikai csipgyára.

Fotó: Shutterstock

A globális csiphiány hatására a Samsung és számos vetélytársa is jelentős beruházásokat tervez a közeljövőben. A következő 3 év során a Samsung 205 milliárd dollárt tervez elkölteni, melynek oroszlánrésze a félvezetők gyártási kapacitásának bővítését célozhatja, míg a tajvani TSMC ugyancsak a következő három évre 100 milliárd dollárt különített el új egységek létrehozására. Az Intel is hasonló tervekkel rendelkezik, amerikai és európai gyárakra több mint 100 milliárd dollár juthat a következő évtized során.

A Samsung és versenytársai döntését segíti, hogy mind a Biden-kormány, mind a kongresszus célként tűzte ki, hogy növelje a csipgyártói kapacitásokat  az Egyesült Államokban, így 

a szenátus júniusban 52 milliárd dollárt szavazott meg a szektor közvetlen támogatására, 

igaz, a képviselőház még nem hagyta jóvá ezt a lépést.

Fotó: Jung Yeon-je / AFP

A döntés egybevág azon várakozásokkal is, hogy 

a börtönből nemrégiben szabadult Samsung-örökös Li Dzsejong érkezése felgyorsítja a vállalat döntéseit. 

Li az elmúlt napokban üzleti úton tartózkodott az Egyesült Államokban, és olyan vállalatok vezérigazgatóival találkozott, mint a Moderna, a Verizon vagy a Microsoft. A Samsung-vezér a Fehér Ház hivatalnokaival és a törvényhozás tagjaival is összefutott útja során.

A The Wall Street Journal kérdésére ugyanakkor a cég nem erősítette meg, hogy megszületett a végleges döntés az üzem helyszínéről.