Nemzetközi gazdaság

Német gyárat építene a vezető csipgyártó

Németországban és Japánban terjeszkedhet a világ vezető csipgyártója, a TSMC. A tajvani cég 100 milliárd dollárt tervez költeni kapacitásai bővítésére az elkövetkező 3 év során.

A TSMC egy német gyárat építhet, mondta Mark Liu, a cég elnöke a részvényeseknek hétfőn – írja a Bloomberg. A vállalat a hónap közepén egy Japán gyár építését is felvetette, miközben az Egyesült Államokban található Arizonában már meg is kezdte a munkálatokat.

Fotó: Sam Yeh / AFP

A vállalat mind a német, mind a japán esetben szeretné megosztani költségeit vagy vásárlóival vagy pedig az országok kormányaival. Liu szerint a globális ellátási láncnak a nemzetbiztonsági szempontok kivételével a szabad piaci elveken kell alapulnia.

A német terjeszkedés azért lehet fontos a TSMC-nek, mert számos ügyfele található az országban, például az autógyártó Volkswagen és Daimler és a versenytárs GlobalFoundries is terjeszkedni készül az országban drezdai gyárának bővítésével. Az Intel is fontolgatja egy német gyár megnyitását, ami az országot a csipgyártás európai központjává teheti.

A csipek ellátása az idei évben akadozott, így nem meglepő, hogy a vezető gyártók kapacitásaik növelésére készülnek, a TSMC 100 milliárd dollárt kíván kapacitásai növelésére költeni az elkövetkező 3 évben és a különböző államok is egyre többet áldoznának a csipgyártás felpörgetésére.

Németország Csipgyártás GlobalFoundries Japán Intel TSMC
Kapcsolódó cikkek