Az évtized közepére új üzemet akar építeni Európában a Volvo Cars, hogy teljesíteni tudja az évi 1,2 millió jármű gyártására vonatkozó célját 

közölte Björn Annwall, a svédországi autógyártó vállalat pénzügyi igazgatója az Automobilwoche című német szaklapban vasárnap megjelent interjúban.

A kínai Geely többségi tulajdonában álló Volvo Carsnak jelenleg két gyára van, egy Svédországban, a másik pedig Belgiumban. A két gyár kapacitása azonban nem elégséges, ezért szükség van egy harmadik üzemre is.  

Anwall közlése szerint azt még nem döntötték el, hogy hol akarnak új gyárat létesíteni.

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

A vállalat 2010-ben még 373 ezer személyautót értékesített, jelenleg pedig évi mintegy 800 ezer autót gyárt.

A Volvo Cars márciusban jelentette be, hogy a következő évtizedben már csak elektromos autókat fog gyártani, minden belsőégésű motoros modelljét kivezeti a piacról 2030-ig, beleértve a hibrid hajtásláncú modelleket is.

A Volvo globális értékesítésének felét 2025-re teljesen elektromos autók adják majd, a másik felét pedig hibrid járművek. 

A Volvo Cars emellett forgalmának súlypontját fokozatosan internetes értékesítési csatornára helyezi át. A világszerte működő 2400 márkakereskedő a jövőben csak szerviz szolgáltatásokat nyújt majd és az online vásárlások lebonyolításában nyújt segítséget ügyfeleinek.

A Zhejiang Geely Holding Group 2010-ben vásárolta meg az amerikai Ford konszerntől a svéd autógyártót 1,8 milliárd dollárért.