Nemzetközi gazdaság

Újabb fordulat: most épp mégsem kell megfizetnie a gigantikus Jukosz-bírságot Oroszországnak

Tovább folytatódik a jogi hercehurca az 50 milliárd dolláros kárpótlás ügyében, amit az orosz államnak a pénteki bírósági döntés szerint mégsem kell megfizetnie az egykori Jukosz olajvállalat részvényesei számára. Csakhogy még mindig nincs vége.

Már hét esztendeje hozta a Hollandiában működő Állandó Választott Bíróságnak (PCA) azt a határozatát, amely 50 milliárd dollár kárpótlás megfizetésére kötelezte Oroszországot a Jukosz (Yukos) olajvállalat kisajátítása miatt, a pereskedésnek azonban máig nincs vége, és pénteken újabb fordulatot vett. A Reuters jelentése szerint a holland legfelsőbb bíróság úgy döntött, az óriási összeget mégsem kell megfizetni. Az ügy azonban ezzel nem zárult le.

Mihail Hodorkovszkij Fotó: AFP

A zegzugos ügy annyi fordulatot tartalmaz, hogy már nehéz követni, és közben telnek az évek. A Jukosz évekig Oroszország egyik legnagyobb és legsikeresebb vállalata volt, mígnem 2003 őszén, néhány évvel Vlagyimir Putyin elnökké választása után, letartóztatták Mihail Hodorkovszkij tulajdonost, az ország akkori leggazdagabb emberét, ami a vállalat végét jelentette. Hodorkovszkijt és a cég több más volt vezetőjét Moszkva azzal vádolja, hogy 51 milliárd dollárt kivontak Oroszországból offshore cégeken keresztül. A részvényesek azonban az orosz államtól követelnek kártérítést. Hodorkovszkij maga tíz évet töltött börtönben. 

A választott bíróság bevonásával a jogvita a holland igazságszolgáltatás malmaiba került. A  2014-es ítéletet a hatalmas kártérítésről, ami az akkori orosz 2,5 százalékának felelt meg, a hágai kerületi bíróság 2016-ban megsemmisítette. Ezt az utóbbi ítéletet azonban 2020 elején a holland fellebbviteli bíróság érvénytelenítette, azaz ismét életbe lépett a fizetési kötelezettség, de ezúttal sem véglegesen. A legfelsőbb bíróság most ismét semmisnek mondta ki a fizetésre kötelező döntést, és az amszterdami fellebbviteli bírósághoz utalta az ügyet. Ez ismét több évvel hosszabbíthatja meg a jogvitát.

Vlagyimir Putyin 69 esztendős, és negyedik elnöki ciklusát tölti. Mihail Hodorkovszkij 58 éves, és Londonban él.  2016-ban egy dublini kerületi bíróság megszüntette Írországban lévő 100 millió dollár értékű vagyona befagyasztását.

Hollandia választottbíróság Oroszország Jukosz bíróság Írország
Kapcsolódó cikkek