A koronavírus-járvány miatti otthonmaradásnak köszönhetően egyes termékek iránti kereslet visszaesett, ám az átoltottság növelésével és járványügyi korlátozások feloldásával ismét megugrott az érdeklődés egyes termékek iránt. A félvezetőket gyártó öntödék megérezték a pandémia hatását, ám a vissza esést bőven ellensúlyozta a hagyományosan az okostelefonpiac főszezonjának számító harmadik negyedév – írja a TrendForce.

Fotó: THOMAS JOHANSSON / AFP

A csipgyártók a korábbi kapacitásbéli korlátok miatt nem tudták kielégíteni a félvezetőigényt, például a számítóképek, különböző hálózati eszközök, illetve az autógyártás terén. És bár az eredmények jók, a kereslet továbbra is meghaladja a kínálatot. A félvezetőgyártók az elmúlt időszakban bővítették kapacitásaikat, valamint az világ szinte össze termékét, alapanyagát jellemző általános áremelkedésből is profitáltak. Mindezeknek köszönhetően

a világ tíz legnagyobb gyártójának összebevétele 11,8 százalékkal nőtt 2021 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest, ami új rekordot, 27,28 milliárd dollárt jelent. Ráadásul ez már egymás után a kilencedik negyedév, amikor bevételnövekedést könyvelhetnek el.

A négy legnagyobb gyártó kétszámjegyű bevételnövekedést ért el, köszönhetően az okostelefonok csúcsszezonjának.

A szegmensben a világ legnagyobbjának számító TSMC 11,9 százalékkal 14,88 milliárd dollárra tornázta fel bevételét a harmadik negyedévben, főként az új iPhone-okból profitáltak. A Samsung 11 százalékkal 4,81 milliárd dollárra növelte bevételét, amivel a második a rangsorban.