Veszélyezteti a Litvániában működő német cégek üzleti modelljét a kínai-litván konfliktus, ami a folyamatban lévő beruházási projekteket is érintheti – írja a DPA-AFX hírügynökség.

Fotó: Shutterstock

A hírügynökség szerint a Német-Balti Kereskedelmi Kamara (AHK) Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszternek és Ausrine Armonaite gazdasági miniszternek címzett levelében felhívta a politikusok figyelmét, hogy a litvániai gyártáshoz szükséges kínai alkatrészek importját leállították Pekingben, a Litvániában gyártott késztermékeket pedig nem lehet bevinni Kínába, ami jelentős gondot okoz a német cégeknek is.

A kamara ezért „konstruktív megoldás” keresésére szólított fel a litván-kínai gazdasági kapcsolatok helyreállítása érdekében.

Németország a negyedik legnagyobb befektető Litvániában. A Continental és a Hella autóipari beszállítók például jelentős gyártást folytatnak az országban.

Ismert, az elmúlt hónapokban feszültség alakult ki Litvánia és Kína között. Peking leépítette diplomáciai kapcsolatait a balti állammal, miután Tajvan képviseleti irodát nyithatott saját neve alatt Vilniusban. Kína a tőle 1949-ben elszakadt Tajvant csupán egy tartománynak tekinti, nem független államnak, és mindent megtesz nemzetközi elszigetelése érdekében – írja a DPA-AFX.