Nemzetközi gazdaság

Baerbock beszélt, a gáz ára megugrott

Tíz százalékot ugrott fel Európában a földgáz ára, miután az új német külügyminiszter, Annalena Baerbock előző este azt mondta: jelenlegi formájában az Északi Áramlat 2 gázvezeték nem engedélyezhető.

Az európai kereskedésben 11 százalékot ugrott fel a földgáz ára a decemberi teljesítési határidőre tegnap, október eleje óta a legmagasabb szintjére, miután az új német külügyminiszter, a Zöldek delegálta Annalena Baerbock előző este a ZDF TV-nek úgy nyilatkozott: a kormánykoalíció mindhárom pártja szerint minden európai energiaprojektnek meg kell felelnie az uniós törvényeknek, az Északi Áramlat 2 vezeték esetében azonban ez a feltétel nem teljesült, azaz nem jóváhagyható.

Fotó: ZDF

Az Északi Áramlat 2 Oroszországból szállítana földgázt Nyugat-Európába, és működésre kész állapotban van, de az ezen érkező gáz legalábbis egyelőre nem enyhítheti az árakat feltornázó európai energiahiányt, mert a projekt nem kapta meg a szállítások megkezdéséhez szükséges engedélyeket. 

Az Oroszország és Ukrajna közt kialakult feszültség "szintén tényező" - tette hozzá a külügyminiszter. A Zöldek - akik ellenzékben voltak, mielőtt felállt Olaf Scholz kancellár kormánykoalíciója - régóta ellenzik az Ukrajnát északról megkerülő gázvezeték építését. 

Az energiahiány az év második félévében nem csak Európára volt jellemző, hanem világméretekben feltornázta az energiaárakat. Az európai gázpiaci fejlemények hatására az Egyesült Államokban is nekilódult a földgáz ára a határidős kereskedésben: majdnem négy százalékkal, egyhetes csúcsra emelkedett.

Németország energiaválság Annalena Baerbock energiaárak Oroszország földgáz északi áramlat 2.
Kapcsolódó cikkek