A Ruszagrotransz, a legnagyobb orosz vasúti gabonaszállító cég kutató intézete egy moszkvai mezőgazdasági fórumon ismertette előrejelzését az ország jövő évi gabonatermése kapcsán, ami 126,7 millió tonna lehet, szemben az idei év 121,7 millió tonnás termésével.

Mindezen belül a búzatermés jövőre elérheti a 80,5 millió tonnát az idei 76,2 millió tonna után. Ám ezek a számok még mindig elmaradnak a tavalyi 133,5 millió tonnás teljes gabonaterméstől és a 85,9 millió tonnás búzaterméstől. Az idei gyenge termés a világpiacon is éreztette hatását, hozzájárulva a rekordmagas élelmiszerárakhoz.

Ugyanakkor újabban nem csupán Oroszországból érkeztek kedvező hírek a kenyérgabona termésével kapcsolatban, így az amerikai mezőgazdasági minisztérium felfelé módosította becslését az év végén elérhető készletek kapcsán, az ausztrál, az orosz és a kanadai kilátások tükrében, de az argentin termés is jobb lehet a vártnál.

Fotó: Shutterstock

A chicagói árutőzsdén így a búza vékánkénti (1 véka = 36,35 liter) ára egy hónapos mélypontra, 7,7 dollárra csökkent, ez azonban még mindig magasabb az elmúlt évek átlagánál.

Oroszországban 2017-ben rekordszintű, 135,4 millió tonna volt a betakarított gabona mennyisége. A kormány azt tervezi, hogy 2024-re 140 millióra nő a betakarított mennyiség.

A Ruszagrotransz jelentése rámutatott arra, hogy a gabonatermés szempontjából kulcsfontosságú őszi vetés állapota kiemelkedőn jó, jobb mint tavaly ilyenkor. Az őszi vetésterület idén 18,8 millió hektár, 1 millió hektárral kisebb a tavalyinál, ami rekordnagy volt.

Oroszország a világ egyik vezető búzaexportálója, az orosz búza legnagyobb vásárlója Törökország, Egyiptom és Banglades.