Tovább drágultak az élelmiszer-alapanyagok a nemzetközi piacon, miután az elmúlt hónapban a gabonafélék és a tejtermékek iránt erős volt a kereslet – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár indexe 1,2 százalékkal emelkedett október óta és ezzel új, több mint 10 éves csúcsot döntött. A mutató, ami a nemzetközi legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, 27,3 százalékkal volt magasabban az egy évvel ezelőtti szintjéhez képest.

A FAO tejtermék árindexe vezette a novemberi drágulást 3,4 százalékos növekedésével. A vaj és tejpor iránt továbbra is erős az importkereslet.

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A gabonafélék árindexe 3,1 százalékkal drágult 23,2 százalékkal túlszárnyalva az egy évvel korábbi értékét. Ezen belül is mérsékelten nőtt a kukorica exportára, a rizsé stabil maradt, ám a gabona a 2011 tavasza óta mért legmagasabb szintjét érte el.

A cukorárak 1,4 százalékkal emelkedtek novemberben, így a mutató 40 százalékos éves növekedést ért el. A drágulás fő oka a magas etanol ár, amin kicsit tompított a bőséges utánpótlás Indiából és a cukorexport jó kilátásai Thaiföldről.

Októberi rekordja után a növényi olajok árindexe 0,3 százalékkal csökkent a szója- és repceolaj, illetve a nyersolaj alacsonyabb ára okán. A nemzetközi piacokon a pálmaolaj ára stabil maradt.

Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan, a FAO által nyomon követett húsfélék árindexe tovább csökkent 0,9 százalékkal. Befolyásolta a helyzetet Kína mérsékel kereslete a sertéshús iránt, míg a birkahús ára erősen zuhant Ausztrália nagy exportkészletei miatt. A marha- és baromfihús ára jórészt változatlan maradt.

A csütörtökön megjelent a termelési kilátásokat és az élelmezési helyzetet elemző jelentésben a FAO arra is kitér, hogy becsléseik szerint globálisan 44 ország – 33 afrikai, 9 ázsiai és 2 latin-amerikai és karibi térségbeli – azonnali élelmezési segítségre szorul.

Más elemzések szerint az is súlyos élelmiszerválsággal nézhet szembe az elszálló energiaárak miatt.