Kilőttek az európai startup cégek. A vállalatokba áramló tőke nagysága rekordot jelentő 121 millió dollárral nőtt – áll az Atomico kockázatitőke-társaságnak a Dealroom adatkezelő számításai alapján tett jelentésében. A finanszírozás ezzel megtriplázódott a 2020-as 41 millió dollárhoz képest – írja a CNBC.

Fotó: Shutterstock

Az az első alkalom, hogy a startupcégekbe 100 milliárd dollárt meghaladó tőke áramlott egy év alatt, ami rávilágít a befektetők növekvő érdeklődésére a technológiai ipar iránt.

„Ez egy meghatározó év volt az európai technológia cégek számára. A számokból azt olvashatjuk ki, hogy az európai technológia gyorsabban teremt értéket, mint korábban bármikor” – mondta Tom Wehmeier, az Atomico osztályvezetője a CNBC-nek.

Az adatok azt mutatják, hogy az európai technológiai vállalatok teljes részvényértéke az állami és a magánpiacokon 2021-ben először haladta meg a 3 milliárd dollárt.

Évtizedekbe telt, hogy az európai technológiai vállalatok részvényeinek értéke elérje az egymilliárd dollárt. Ehhez a mérföldkőhöz 2018 decemberében értek el. Az azt követő két évben kétmilliárdra nőtt az érték, míg az újabb milliárdhoz idén nyolc hónap is elég volt

– mondta Wehmeier.

Európában jelenleg 321 úgynevezett unikornis startup van, vagyis olyan cég, amely elérte az egymilliárd dolláros értéket – ebből 98 idén érte el ezt a szintet. Az úgynevezett decacorn vállalatból, vagyis amelynek értéke eléri a 10 milliárd dollárt, 26-ot tart nyilván az Atomico jelentése. Ilyen startup a többi között a Klarna, a Revolut, vagy a Checkout.com.