Októberben a vártnál lényegesen nagyobb mértékben, egy éve a legnagyobb ütemben nőtt az előző havihoz képest a német ipari termelés a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.

Októberben szezonális és naptári kiigazítással reáláron 2,8 százalékkal nőtt a német ipari termelés az előző havihoz képest a szeptemberi 0,5 százalékos havi csökkenés után. Elemzők 0,8 százalékos havi növekedést vártak októberre. Az októberben elért 2,8 százalékos havi növekedés egy éve a legmagasabb lett.

Fotó: INA FASSBENDER / AFP

A 2020 októberihez képest 0,6 százalékkal maradt el a német ipari termelés az idén októberben. Szeptemberben 0,4 százalékos volt az éves elmaradás. A válság által nem érintett utolsó hónappal, 2020 februárjával összevetve a termelés az idén októberben 6,5 százalékkal volt elmaradásban.

Az ipari termelés az energiaipar és az építőipar nélkül októberben a szeptemberihez képest 3,2 százalékkal emelkedett Németországban. A beruházási javak termelése 8,2 százalékkal nőtt, a járművek és alkatrészeik gyártása pedig 12,6 százalékkal. Az alapanyagok termelése 0,4 százalékkal csökkent havi bázison októberben, az élelmiszereké pedig 0,1 százalékkal lett alacsonyabb. Az energiatermelés 0,9 százalékkal nőtt havi bázison októberben, az építőipari termelés pedig 1,2 százalékkal emelkedett.

A német ipari termelés idén rendkívüli módon megszenvedte a globális ellátási láncok zavarait. 

Nemcsak a félvezetőkről van szó, hanem mindenféle alapanyagról, a kerékpárülésektől kezdve az autó- és repülőgépgyártáshoz szükséges magnéziumig. Az ellátási lánc fennakadási nem csak a tényleges termelésen hagynak nyomot, de elkezdtek terjedni és aláásni a termelés középtávú kilátásait is, amit az új megrendelések csökkenése és a gazdasági hangulat romlása is tükröz.

A keddi, vártnál jobb ipari adatok végre reményt adnak, de nem jelentenek igazi meglepetést. 

Az ipari termelés olyan gyenge volt, hogy minden egyes Németországba érkező konténer és minden maréknyi mikrocsip azonnal a termelés fellendüléséhez vezetett. Az ellátási lánc problémái azonban nem oldódtak meg, ami arra utal, hogy az októberi ipari adat inkább rövid távú fellendülés, mint egy fenntartható növekedés vagy fordulópont kezdete.

Carsten Brzeski, az ING vezető közgazdásza szerint ezért az élénkülés még nem lesz elég erős ahhoz, hogy teljes mértékben ellensúlyozni tudja a lezárások okozta fogyasztás-visszaesést. Jövő év tavaszáig eltarthat, mire a német ipar ismét tartós fellendülési pályára áll.