Nemzetközi gazdaság

Ha nem oltanak a britek, baj lesz - óvott az IMF

Hatalmas gazdasági károkkal szembesülhet az Egyesült Királyság, ha nem oltatják be még többen magukat - figyelmeztetett a Nemzetközi Valautaalap (IMF).

Az Egyesült Királyság számára a Covid elleni vakcinázás elsődleges gazdasági kérdés, és ha nem veszik fel többen a harmadik oltást, annak az ára újabb fájdalmas korlátozások bevezetése lehet - figyelmeztetett a Bloomberg jelentése szerint Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Georgieva szerint az Egyesült Királyság annak a mintapéldája, hogy minél gyorsabb az oltás, annál sebesebb a gazdasági kilábalás is. Ez az összefüggés gyengülhet, ha az új, sebesen terjedő vírusvariáns, az omikron elődjeinél ellenállóbb az oltásokra. De a szigetországnak alapesetben is növelnie kell az oltások nyújtotta védernyőt, különben nem fogják tudni elkerülni, hogy az érvényben lévő korlátozó intézkedésekhez továbbiakat kelljen hozzáadni - mondta az IMF vezetője. Emiatt szükségessé válhat a szeptemberben megszüntetett bértámogatási rendszer visszaállítása is. Ez 11 millió munkavállaló számára jelentett védelmet, de óriási költségen: 70 milliárd fontba kerül (azaz 30 ezer milliárd forintba, a teljes magyar majdnem kétharmadába).

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

A britek háromnegyede van jelenleg legalább egyszer beoltva a koronavírus ellen, ez magasabb a 64 százalékos magyar adatnál. A brit Egészségbiztonsági Ügynökség szerint már az ország kétszázezer lakója fertőződik meg naponta az omikronnal, amely nálunk még sokkal kisebb arányban van jelen, de az eddigi ismeretek szerint négyszer gyorsabban terjed a korábban jelen lévő delta vírusvariánsnál.

omikron UK bértámogatás London Nagy-Britannia pandémia
Kapcsolódó cikkek