A német idén várhatóan 2,5 százalékkal, a következő két évben 3,7 százalékkal, illetve 2,9 százalékkal nő – derült ki az Ifo gazdaságkutató legfrissebb előrejelzéséből. Az őszi prognózishoz képest az idei növekedés ütemére vonatkozó becslés nem változott, míg a 2022-es növekedést 1,4 százalékponttal csökkentették.

A kutatók úgy gondolják viszont, hogy a jövő évi lassulást 2023-ban teljes mértékben behozza a német gazdaság,

így az arra az évre vonatkozó növekedés ütemét 1,4 százalékponttal emelték. A gazdasági lendület jövő évről az azt követő évre történő eltolódása nagyrészt a koronavírus negyedik hullámának és az ellátási zavarok okozta feldolgozóipari termelési nehézségeknek a következménye.

Fotó: Arne Dedert / AFP

A jelenlegi negyedévre vonatkozóan a legtöbb mutató a gazdasági lendület gyengülésére utal a kapcsolatintenzív szolgáltató iparágakban. Az emberek mobilitása és az éttermek látogatottsága egyaránt csökkent az elmúlt hetekben. Emellett a kiskereskedők is lefelé korrigálták a jelenlegi és jövőbeli üzleti helyzetre vonatkozó értékelésüket.

Rekordon a nagykereskedelmi árak emelkedése Németországban

Novemberben 16,6 százalékkal nőttek a nagykereskedelmi árak az előző évihez képest Németországban, ami a legnagyobb mértékű növekedés az adatgyűjtés 1962-es kezdete óta.

A gazdasági aktivitás gyengülése ezekben az szektorokban elsősorban annak a következménye, hogy az emberek önkéntesen korlátozzák magukat, hogy a fertőzés kockázatát a kontaktusok csökkentésével elkerüljék. Az eddig rendelkezésre álló mutatók arra utalnak, hogy a lassulás valószínűleg sokkal kevésbé lesz súlyos, mint a koronavírus második és harmadik hulláma idején, tavaly télen, amikor számos vállalkozás bezárása mellett döntöttek.

Erős fellendülés és a lakossági fogyasztás visszatérése a korábbi szintre valószínűleg csak 2022 második félévében várható. Bár a lakossági megtakarítások a járvány miatt jelentősen megnövekedtek, azonban az előrejelzés szerint a fogyasztók nem költik el azonnal ezeket a megtakarításokat. Az Ifo emellett úgy látja, hogy a termelés zavarai miatt kialakult kínálati problémák csak fokozatosan enyhülnek a jövő év tavaszán.