Joe Biden egy ukrajnai invázió esetén ellehetetlenítené az okostelefonok, a kulcsfontosságú repülőgép- és autóalkatrészek, valamint számos más anyag importálását az oroszok számára, ezzel akadályozva az ország iparát és külföldre irányuló kommunikációját, nem mellesleg a Kreml számára kedvezőtlen társadalmi hatásokat előidézve ezáltal. Vlagyimir Putyin ezzel szemben váltig tagadja, hogy Oroszország inváziót tervezne Ukrajnában, ugyanakkor kijelentette, hogy meghátrálni sem fognak.

Joe Biden Fotó: JIM WATSON / AFP

Putyin nem futamodik meg az USA-tól

Oroszország nem tervez visszavonulni az ukrán konfliktus miatt.

A Fehér Ház a kiemelten kezeli az orosz-ukrán konfliktusz, és folymatosan elemzi az arra adható reakciók hatását. A felévázolt rendelkezések között számos ,,rendkívüli exportellenőrzési intézkedés” van, amelyekkel széleskörűen megakadályoznák az ipari és fogyasztói technológiák Oroszországba importálását – ismertette a Biden-adminisztráció egyik tisztviselője a Reutersnek adott interjújában. A tisztviselő szerint ezek jelentős hatást gyakorolnának az ipar működésére és az orosz fogyasztókra egyaránt.

A kilátásba helyezett intézkedések példátlanok lennének Oroszország számára. Már Donald Trump volt amerikai elnök hivatalba lépése óta próbálják húsba vágó szankciókkal sújtani az országot. Annak érdekében, hogy a várható szankciók minél nagyobb hatást gyakoroljanak az orosz gazdaságra és iparra, az amerikai tisztviselők konzultálnak azokkal a kulcsfontosságú ázsiai és európai partnereikkel, amelyek érintettek lehetnek az intézkedések miatt, és adott esetben összehangolt erőfeszítéseket tehetnek.

Putyin megüzente Washingtonnak: vegyék le a kezüket a volt Szovjetunió területéről

Nyilvánosra került az a biztonsági garanciákat tartalmazó dokumentum, amit Oroszország juttatott el az Egyesül Államok és szövetségesei részére követelésként.

Az orosz mobiltelefon piacot olyan külföldi cégek uralják, mint az Apple, a Huawei és a Samsung, amelyekre az orosz hatóságok áprilisban új szabályozást adtak ki. A törvény értelmében az Oroszországban vásárolt okostelefonokra, számítógépekre és más okoseszközökre már előre fel kell telepíteni orosz szoftvert, ezzel segítve az orosz IT-cégek munkáját és a társadalom kommunikációjának ellenőrzését. Az Oroszországban nagyon elterjedt Huawei gyártását például teljesen ellehetetleníthetik az amerikaiak, ha az általuk tervezett kulcsfontosságú félvezetők szállítását egyszerűen leállítják. Igaz ezzel az oroszok mellett Kínát is sújtanák.

Több ezer amerikai katona és zsoldos sorakozik az orosz határnál

Korábban kijevi jelentések szerint orosz katonák százezrei sorakoztak fel az ukrán határnál.