Egy esetleges gyár építésével kapcsolatos tárgyalások korai szakaszában van a német kormánnyal a világ vezető csipgyártója, a TSMC – írja a Bloomberg.

Az európai és ázsiai értékesítésért felelős részleg igazgatóhelyettese Lora Ho minderről újságíróknak beszélt egy tajpeji technológiai fórumon és elmondta, hogy számos tényezőt figyelembe vesznek a kormányzati támogatásoktól, a fogyasztói igényeken át a szakértők elérhetőségéig a döntés meghozatala előtt.

Fotó: Shutterstock

Az hasonlóan más hatalmakhoz igyekszik bővíteni belföldi termelését a félvezetők terén, hogy védettebbé váljon az ellátási láncok akadozásával és a hiányokkal szemben. A cég elnöke, Mark Liu már júniusban felvetette a részvényeseknek a német gyár építésének lehetőségét.

A cég integrált áramköreinek nagy részét jelenleg Tajvanon készíti, ám az elmúlt időszakban igyekszik termelését diverzifikálni, hogy megfeleljen a vezető országok belföldi gyártással kapcsolatos igényeinek. Ezért folyamatban van egy 12 milliárd dolláros üzem építése Arizonában és hamarosan megkezdi egy 7 milliárd dolláros Japán gyár építését is.

A vállalat törekvéseit segítheti, hogy az EU a következő év első felében tervezi nyilvánosságra hozni az European Chips Act nevet viselő javaslatot, mely az európai csipgyártás felpörgetését célozza. A tervek szerint ez elegendő lehet arra, hogy a kontinens adja a globális termelés 20 százalékát 2030-ra.