A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze háromnapos venezuelai vizsgálati útja befejeztével szerdán Caracasban bejelentette, hogy elindítja a teljes vizsgálatot azokkal a feltételezett emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatban, amelyek 2017-ben történtek a dél-amerikai országban.

A Nicolás Maduro elnök vezette venezuelai kormány közölte, nem ért egyet Karim Khan főügyésszel az ICC-vizsgálat elindítását illetően, mert ilyen nyomozást a hazai igazságszolgáltatásnak kell végeznie, de tiszteletben tartja a döntését, és hajlandó megállapodást kötni erről a nemzetközi bírósággal. A kormány arra kérte a főügyészt, vizsgálják meg azokat a bűncselekményeket is, amelyeket ellenzékiek követtek el a hatóságok ellen.

Fotó: Federico PARRA / AFP

A Maduro-vezetés ellen még az előző főügyész, a gambiai Fatou Bensouda indított előzetes vizsgálatot 2018-ban az emberi jogok megsértése gyanújával, amiatt, hogy

a rendfenntartó erők 2017-ben vérbe fojtottak több kormányellenes tüntetést, és ennek csaknem száz halálos áldozata volt.

Bensouda akkor kijelentette: megalapozott a gyanú, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el az országban, ráadásul az igazságszolgáltatás nem vizsgálta ki ezeket az eseteket.

A venezuelai igazságszolgáltatás ezután bíróság elé állított és el is ítélt néhány embert, de a rezsim bírálói szerint csak azért, hogy elkerüljék az ICC vizsgálatát.

Khan főügyész most hangsúlyozta: tudja, hogy a venezuelai helyzet nagyon átpolitizált nemzetközileg is, de hivatala független, és tárgyilagosan fogja kivizsgálni a feltételezett bűncselekményeket, és nem hagyja, hogy külső politikai befolyás érje.

A főügyész útjának részleteit előzetesen nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közölt az ICC, hogy bírókkal, ügyészekkel, diplomatákkal és civil szervezetek képviselőivel fog találkozni. A Reuters hírügynökség értesülése szerint Khan háromszor is találkozott Maduróval, a bebörtönzött ellenzékiek, áldozatok hozzátartozóival azonban nem, és emiatt ők utcai tiltakozásokat tartottak.