Spontán sztrájk kezdődött hétfő reggel a román állami vasútnál (CFR), miután a mozdonyok javításával megbízott alkalmazottak megszakították a munkát. A vasutasok elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a kormány elhalasztotta a annak a határozatnak a hatályba lépését, ami 35 százalékos béremelést jelentett volna. Szerintük a vasutasok így a minimálbérhez közeli összegeket kerestek - számolt be az economedia.ro hírportál.

A leállás miatt előbb a bukaresti fő pályaudvaron kezdtek késni a vonatok, majd egyre több városra terjedtek át a késések. Antena 3 román televíziós társaság dél körüli jelentése szerint egy vonatot Bukarest előtt a mező közepén állítottak meg a, és a CFR dolgozók sztrájkjába egyre többen kapcsolódnak be. 

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter azt mondta, hogy "a párbeszéd addig folytatódik, amíg meg nem találják a legjobb megoldásokat", de minden vállalatnak át kell mennie a gazdasági hatékonyság folyamatán.

Tájékoztatása szerint  vannak nehéz helyzetben lévő állami vállalatok ezt nem akarják titkolni. Jövőre minden vállalatnak – akár a CFR Infrastructure-ról, akár a CFR Călătoriról (személyszállítás) vagy a CFR Marfă-ról (áruszállítás) beszélünk – át kell esnie egy gazdasági hatékonysági folyamaton. "Nyitott vagyok a párbeszédre, de fenntartható gazdasági érveken és nem erőpozíciókon alapulok. Természetesen a párbeszéd addig folytatódik, amíg meg nem születik a legjobb megoldás. Minden közlekedési mód prioritást élvez számomra." - mondta a miniszter az economediea.ro beszámolója szerint.