Európa földgázigénye csökkenhet az idei évben, és az ázsiai kereslet élénkülése is mérséklődhet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) hétfői jelentése szerint – írja a Reuters.

A szervezet negyedévente közzétett gázpiaci jelentése szerint míg tavaly az európai fogyasztás 5,5 százalékkal nőtt és így 552 milliárd köbmétert tett ki, addig az idén várhatóan 4,5 százalékkal csökken, 527 milliárd köbméterre. Különösen az áramtermelés területén mérséklődhet a földgáz felhasználása, ott akár 6 százalék is lehet a visszaesés mértéke.

Ennek egyik oka a megújuló energiák erőteljes bővülése, azonban fontos szerepet játszik az is, hogy 

a magas gázárak és a gáznál kevésbé gyorsan dráguló karbonkibocsátási árak hatására a szén ismét versenyképessé vált. 

Az Oroszországból vezetéken érkező kínálat elégtelen volta és az esetleges orosz inváziót követő ellátási nehézségek miatt az árak továbbra is magasan járnak, ami a szénalapú áramtermelést ösztönzi a kontinensen. Mindez természetesen a klímaváltozással kapcsolatos célokat is negatívan befolyásolja.

Fotó: Shutterstock

Az idei év a cseppfolyósított földgáz (LNG) piacán is rekordárakat hozhat mind Európában, mind Ázsiában a szervezet szerint az alacsony készletek és az akadozó ellátás miatt.

A magas árak az év közepéig fennmaradnak, később a kínálat növekedése ezt talán mérsékelheti. 

Az Egyesült Államokban azonban az LNG-árak az idei évhez hasonlók lehetnek.

Noha a vezetékes gáz orosz exportja a tavalyi negyedik negyedévben Európa felé visszaesett, Oroszország így is 4 százalékkal több gázt adott el Európába 2021-ben, mint egy évvel korábban, igaz, ezt az IEA a Törökországot is magában foglaló Európa definíciója alapján számolta ki. 

Az Európai Unióba irányuló orosz 3 százalékkal visszaesett tavaly. 

Az orosz termelés a múlt évi 761 milliárd köbméterről idén 763 milliárdra nőhet.

Ázsiában 2021-ben a gázkereslet 7 százalékkal emelkedett, ám idén ez a növekedési ütem 5 százalékra lassulhat, összességében 950 milliárd köbmétert elérve. Kína gázigénye 12 százalékkal bővült tavaly a koronavírus-járványt követő újraindítás következtében, azonban az idén már csak 8 százalék lehet a növekedés üteme, ez 394 milliárd köbméter keresletet jelent.

India igénye 2021-ben 5 százalékkal nőtt, ez az idén ez 8 százalékra bővülhet, míg Észak-Amerikában a tavalyi 0,9 százalékos növekedés után ez évben 1 százalékos emelkedés és összesen 1091 milliárd köbméteres fogyasztás következhet. Globálisan az IEA szerint a tavalyi év 4063 milliárd köbméteres fogyasztása az idén 4125 milliárdra nőhet.