Németország gazdasága 2021-ben 2,7 százalékkal növekedett, és ezzel a továbbra is 2 százalékkal a válság előtti szint alatt maradt, ami a fertőzések újabb hullámai és a megelőző intézkedések mellett főként a szállítási fennakadások és az anyaghiány következménye. A rendelkezésre álló havi adatok és a statisztikai hivatal kimutatása szerint a gazdaság 2021 negyedik negyedévében zsugorodott. Ennek következtében 2022 második negyedévéig eltarthat, mire a gazdaság ismét eléri a válság előtti szintet. A német gazdaság ezzel az európai országok sereghajtói közé tartozik.

Fotó: SINA SCHULDT / AFp

A háztartások fogyasztása a 2020-as szinten ragadt, és még mindig messze elmarad a válság előtti szinttől. A gépekbe és berendezésekbe történő bruttó állóeszköz-felhalmozás 3,2 százalékkal nőtt, míg az építési beruházások mindössze 0,5 százalékkal bővültek. A külső kereslet pozitívan járult hozzá a GDP növekedéséhez, mivel az 9,4 százalékkal, az pedig lassabban, 8,6 százalékkal nőtt – közölte a Destatis.

Az egyik legnagyobb fiskális ösztönző csomag ellenére a gazdaság nem tudott kilábalni a 2020-ban elszenvedett 4,6 százalékos visszaesésből. A lemaradás fő oka azonban nem a fiskális politika eredménytelensége, hanem a globális ellátási lánc zavarai. Egyetlen euróövezeti ország sem szenvedett annyit, mint a német gazdaság az ellátási lánc problémáitól. Az ipari termelés tavaly tavasz óta lényegében stagnál, annak ellenére, hogy a rendelésállományok rekordokat döntenek és a készletek is nagyon alacsonyak. Bár a 2021-es növekedési teljesítmény gyenge, az mindenképp pozitívum, hogy a gazdaság alapvetően egészséges, és amint a járvánnyal kapcsolatos korlátozások megszűnnek és a globális ellátási lánc zavarai enyhülnek, az ipari tevékenység és vele együtt az egész gazdaság azonnal fellendül majd.