Újraválasztották Sergio Matterellát az olasz köztársaságielnök-választáson, miután a koalíciós pártok nem tudtak megegyezni egy másik kompromisszumos jelöltről. A vélemények különbözőségét jól mutatja, hogyhét szavazási forduló sem vezetett eredményre, a 80 éves elnök megkezdheti második mandátumát.  

Mattarella hangsúlyozta, kiemelten fontos az elnök személye egy járványidőszakban, most tehát fokozott felelősség hárul a legfőbb politikai vezetőre Olaszországban. 

Személyes döntéseknél előbbrevaló most a nemzeti érdek

– ezzel magyarázta meg az újraválasztott elnök azt, hogy eredetileg távozni készült hivatalából, de végül Mario Draghi miniszterelnök meggyőzte a maradásról.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Antonio Tajani, a jobbközép Forza Italia párt nemzeti koordinátora elmondta a BBC-nek, hogy Mattarella volt az egyetlen javaslat, amellyel a legtöbb képviselő egyetértett. Mivel kifogástalanul látta el eddigi kötelességeit, Tajani szerint 

a politikai megállapodás hiányában helyes, hogy megtartják az eddigi egyensúlyi állapotot. Egyelőre még nem világos, hogy a 80 éves férfi végigviszi-e a teljes hétéves ciklust, vagy lemond a 2023-as választások után, és átadja pozícióját Draghinak.

Fotó: AFP

A felső és alsó kamarából összesen 1009 képviselő voksolt a regionális képviselőkkel. Renato Schifani, a szenátus volt elnöke szerint ez volt az első alkalom, hogy ennyire megosztott volt a parlament. A jobbközép a szenátus elnökét, Elisabetta Casellatit próbálta államfői székbe ültetni, de a megválasztása a többpárti kormány összeomlását idézhette volna elő. Draghi jelezte, nem hajlandó továbbvinni a miniszterelnöki posztot, ha kormánykoalíciója felbomlik a választás miatt.

Sok képviselő félt az instabilitástól és az előrehozott választásoktól, néhányan pedig attól tartottak, hogy kiszavazzák őket, így elveszítik bőkezű nyugdíjukat. A kritikusok ezt az olasz politikai megosztottság kínos megnyilvánulásának tartják, és szerintük 

a képviselők gyengék ahhoz, hogy megváltoztassák a mostani rendszert. A befektetők is ódzkodtak a politikai válságtól, 

ami veszélyeztette volna, hogy az ország végrehajtsa a szükséges reformokat a több mint 200 milliárd eurós európai uniós forrásért. 

Az elmúlt években, ahogy az olasz politika széttagoltabbá vált, egyre nagyobb hangsúlyt kapott az államfői szerep. 

Maga Mattarella segített elkerülni a politikai válságot, miután Giuseppe Conte miniszterelnök lemondott, és kinevezte Draghit. Az elnök szerint Olaszországnak erős kormányra van szüksége, hogy sikeresen kezelje a világjárványt és a gazdasági válságot.