Az Egyesült Királyság azzal vádolta meg Moszkvát, hogy oroszbarát vezetőt próbál helyzetbe hozni Ukrajnában – írta vasárnap a Reuters. A hírügynökség Dominic Raab miniszterelnök-helyettesre hivatkozott, aki kijelentette, Oroszország súlyos gazdasági szankciókkal fog szembenézni, ha megtámadja Ukrajnát és bábkormányt próbál az ország nyakára ültetni. 

Nem kellett sokat várni az orosz válaszra, a külügyminisztérium szerint a fenti állítás egyértelműen dezinformáció, Nagy-Britannia és a pedig közösen fokozza a feszültséget az ukrán kérdésben. Moszkva újfent megerősítette, nem tervez inváziót Ukrajna ellen. 

A britek információi szerint az orosz kormány Jevhen Murajev volt politikust látná szívesen Ukrajna következő elnökeként, de mint a Reuters rámutatott, Murajev támogatottsága csupán 6 százalékos.

Murajev vasárnap egy Facebook-bejegyzésben azt írta, "a nyugat- és oroszbarát politikusok ideje Ukrajnában örökre lejárt

Szerinte új politikusokra van szükség, akik kizárólag Ukrajna és az ukrán nép nemzeti érdekei szerint járnak el.

A brit külügyminisztérium nem volt hajlandó bizonyítékokkal alátámasztani vádjait. Egy minisztériumi forrás azt mondta, hogy nem szokás a hírszerzési ügyek megosztása, és a részleteket csak alapos megfontolás után oldották fel a titkosítás alól az orosz agresszió elrettentése érdekében.

A Reutersnek küldött üzenetében Podoljak ukrán tanácsadó elismerte, hogy kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Murajev ténylegesen élvezi-e a Kreml támogatását. Hozzátette azonban, hogy Oroszország korábban jelentéktelen személyiségeket támogatott vezetői pozíciókban az elcsatolt Krímben és a szakadárok által ellenőrzött Donbasszban.

Ezért "a lehető legkomolyabban kell venni ezt az információt" - mondta.