Tovább növekedtek a koronavírus omikron variánsa és a kedvezőtlen időjárás miatti utazási fennakadások. Vasárnap több mint négyezer repülőjáratot töröltek világszerte, ebből 2400 vagy az Egyesült Államokból indult volna, vagy eredetileg oda tartott – írja a Reuters. Emellett több mint 11 járatnál jelentettek késést a FlightAware.com webhely adatai szerint.

Fotó: AFP

A legtöbb járattörlés a SkyWest és a SouthWest légitársaságokat érintette, 510 illetve 419 törölt járattal.

Az ünnepek jellemzően csúcsidőszaknak számítanak a légi közlekedésben, de az omikron variáns rohamos terjedése a pilótákat és a légiutaskísérőket sem kímélte. Az utazási irodák szintén felfüggesztették vagy csökkentették szolgáltatásaikat a fertőzések miatti munkaerőkiesés következtében.

Bár a légitársaságok jelentős pluszpénzeket ajánlottak fel a pilótáknak, a légiutaskísérőknek, valamint a kisegítő személyzetnek, de így is jóval kevesebben vállalták el a munkát, mint amire számítottak. A szakszervezetek szerint az alkalmazottak attól tartottak, hogy elkapják a fertőzést.

A Reuters összesítése szerint szombaton közel 347 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak az Egyesült Államokban, a járvány következtében elhunytak száma pedig 377-tel 828 562-re emelkedett.