Előrehozott parlamenti választásokat rendeztek Portugáliában vasárnap. Az exit pollok alapján ismét a Szocialista Párt kapta a legtöbb szavazatot, de lehet, hogy ezúttal is szüksége lesz valamelyik kis párt támogatására a kormányzáshoz. A lisszaboni parlamentben mégsem a választásokon győztes Antonio Costa pártja kapja a legtöbb figyelmet, hanem az a hacker-csoport, amelyik állítólag feltörte a parlament holnapját.

Az exit polloknak örülnek a Szocialista Párt székházában Lisszabonban, a vasárnapi előrehozott parlamenti választások estéjén.
Fotó: AFP

 

Győztek a szocialisták

Politikai válsághelyzetet, majd előrehozott választásokat eredményezett Portugáliában, hogy az eddig kisebbségben kormányzó portugál Szocialista Párt tavaly novemberben képtelen volt elfogadtatni a parlamenttel a 2022-es költségvetés tervezetét, miután korábbi radikális szövetségesei, a Kommunista Párt és a Baloldali Blokk kiálltak mögüle. A kampányban az adórendszer átalakítása, az egészségügy és az oktatás reformja és a társadalom, a gazdaság újraindítása voltak a fő témák.

A két évvel idő előtt, vasárnapra kiírt parlamenti választáson a minimálbér-emeléssel és négy napos munkahéttel kampányoló Antonio Costa miniszterelnök pártja a szavazatok 37-42,5 százalékát szerezhette meg három portugál televíziócsatorna, a SIC, az RTP és a TVI által készített exit pollok szerint. A mostanáig kisebbségi kormányon lévő lévő Szocialista Párt akár a többségi kormányzáshoz elegendő mandátumot is kaphat a 116 fős parlamentben. 

A legnagyobb ellenzéki erő, a társasági és a szolgáltatások áfájának csökkentésével kampányoló jobboldali Szociáldemokraták a voksok 26,7-35 százalékát kaphatták. A radikális Chega lehet a harmadik legnagyobb erő a parlamentben a szavazatok 4,5-8,5 százalékával, de a Liberális Kezdeményezés is szorosan mögötte lehet a Reuters által hivatkozott exit pollok szerint. A menedékkérőket választási joghoz juttatni akaró Baloldali Blokk és a Kommunista Párt, a szocialisták korábbi szövetségesei szavazóbázisának jelentős részét elvesztette a választáson.

Az euronews a portugáliai Katolikus Egyetem exit polljára hivatkozva azt írja, a Szocialista Párt a szavazatok 37-42 százalékát szerezte meg, míg a Szociáldemokraták a voksok 30-35 százalékát. Egyetlen exit poll sem vette számításba azt a mintegy másfél millió választót, akik külföldön, levélben adhatta le szavazatát.

A vasárnapi parlamenti választáson a koronavírus-járvány újabb hulláma ellenére is a vártnál nagyobb volt a részvétel, amely a baloldalnak kedvezett. A várakozásokkal ellentétben a csaknem tizenegymilliós országban, ahol 1,2 millióan vannak karanténban, a szavazásra jogosultak 56-60 százaléka dobta be a voksát az urnába a becslések szerint.    

Ha a szocialistáknak nem is sikerül egyedül elérniük az abszolút többséget, a zöld PAN (Emberek-Állatok-Növények) illetve a szintén zöld Livre (Szabadság) pártokkal közösen már kormányzóképes koalíciót alkothatnak. Stabil kormányzati többséggel Antonio Costa átverhetné az idei költségvetést, megkönnyítve a hozzáférést a 16,6 milliárd eurós uniós újraindítási hitelhez.

Védőfelszerelést öltenek a szavazóbiztosok a vasárnapi parlamenti választás reggelén Portugáliában.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

 

Kibertámadás a parlament ellen

A lisszaboni parlament nyomozást indított a honlapját ért lehetséges kibertámadás ügyében. A támadás a parlamenti választás napján érhette a parlament weboldalát, ahonnan a hackerek, állításuk szerint "bizalmas információt" loptak el. A parlament weboldala vasárnap egy időre csak korlátozottan volt elérhető – írta az euronews.

A parlament szóvivője azt nyilatkozta: vizsgálatot indítottak az ügyben, de eddig nem találtak arra vonatkozó bizonyítékot, hogy valóban feltörték az intézmény honlapját. Hozzátette: a parlament weboldalán tárolt minden információ nyilvános és átlátható.

A portugál lapok értesülése szerint a kibertámadást a Lapsus$ Group nevű hacker csoport hajtotta végre; ugyanők január elején feltörték az ország legnagyobb médiavállalatának, az  Impresa Groupnak a szervereit, és fake news üzenetekkel árasztották el az olvasók levelesládáit. Az ügyben jelenleg is nyomoz a portugál rendőrség és a nemzeti kiberbiztonsági központ.

Ez a csoport vállalt korábban felelősséget a brazil egészségügyi minisztérium weboldala elleni támadást is, amely több órára megbénította a vakcina-regisztrációs internetes oldalakat.