Nemzetközi gazdaság

Váratlan pártfogót kapott a forint: az omikront

Borítékolható volt, hogy a dollárnak támogatást adó Federal Reserve-jegyzőkönyv napvilágra kerülése után nyomás alá kerül a forint, ráadásul az MNB mai betéti tenderén meglepetésre nem folytatta a kamatemelést. A forint mégis elég jól állja a sarat, és meglepő lehet a magyarázat, miért.

A vártnál is szigorúbb hangvételűre sikerült a Federal Reserve legutóbbi ülésének európai idő szerint szerda este közzétett jegyzőkönyve – bónusz a dollárnak. Aki rutinból követi a devizapiaci mozgásokat, ilyenkor arra számít, hogy a forint/euró árfolyamra kattintva a hazai fizetőeszköz gyengülését látja – ráadásul a Magyar Nemzeti Bank heti egyhetes betéti tenderén nem folytatta a forintot támogató kamatemeléseit.

A forint azonban – a cseh koronához hasonlóan – jól állja a sarat, vagyis nem egészen az történik, ami „szokott”.

Fotó: OLIVIER DOULIERY

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a „passzátszelet” a feltörekvő gazdaságok devizapiacain a dollár fújja, még Közép-Európa gazdaságaiban is, amelyek inkább az euróhoz kötődnek. 

Mikor a dollárt veszik a nemzetközi piacon, a régiónk devizáit inkább eladják, és tavaly – amikor a dollárt erősödő csatornába terelte a Fed egyre kevésbé laza politikája – a jegybankok kamatemelésekkel ellensúlyozták a fizetőeszközeikre nehezedő nyomást. 2022 várhatóan megint a dollár éve lesz, amiről az év vége körüli pozíciórendezgetések közepette sokan elfeledkeztek, de emlékeztetőt nyújtott a szerdai Fed-jegyzőkönyv : a döntéshozók szerint az amerikai „nagyon feszes”, a magas nem tágít, ezért hamarosan jöhetnek a – dollártámogató – kamatemelések.

A dollár a jegyzőkönyvet követően papírforma szerint erősödött a kockázatosnak tekintett devizák ellen, 

sőt a kamatemelési várakozások miatt feljebb kúszó amerikai állampapírhozamok a jen és az euró ellen is felhúzták. A ma délelőtti kereskedésben azonban a dollárt az euró ellenében 1,1285 környékéről visszahúzták az 1,13-as szintre – amit már hetek óta tapos –, és ugyanakkor szépen visszapattant a forint és a cseh korona is. A forint a 363-as vonalon túli szintről hirtelen 361-re erősödött, annak ellenére, hogy az MNB betéti tenderén ezúttal nem érkezett a már megszokottá vált heti kamatemelés. 

Miért nem tudott tartósan dollárvásárlást – és ezen keresztül forinteladást – generálni az erőteljesen héja hangvételű Fed-jegyzőkönyv, arra a következő magyarázatot adta Francesco Pesole, az ING devizastratégája: a decemberi Fed-ülés óta annyiban változott a helyzet, hogy 

az omikron vírusvariáns futótűzszerű elterjedése új kockázatokat teremtett az amerikai gazdaság számára is, ezért nem is árazzák be erőteljesen a piacok a jegyzőkönyv sugallta kamatemeléseket 

– legalábbis, amíg újabb adatok nem bizonyítják, hogy a gazdaság továbbra is lendületesen növekszik. A pénteki NFP munkaerőpiaci adatok kulcsfontosságúak lesznek – tette hozzá az elemző.

Fotó: Shutterstock

Érdekes kérdés, hogy Közép-Európában miért a csütörtökön egyharmad százalékot erősödő forint és az egynegyed százalékot nyerő cseh korona vette szépen a bukkanót, miközben a złoty 4,57 körül stagnált az euró ellenében, pedig a lengyel jegybank kedden – az idén a világon elsőként – tovább emelte irányadó kamatát. A befektetők talán már előretekintenek, és régiószerte további kamatszigorításra számítanak az elkövetkező jegybanki üléseken. Ami a forint árfolyamát illeti, további kamatemelésekre számítva sok piaci szakember optimista.

jegyzőkönyv zloty árfolyam dollár árfolyam omikron cseh korona kamatemelés Fed forint árfolyam fomc piaci összefoglaló euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek