Mateusz Morawiecki pénteken Brüsszelbe látogatott, hogy az Európai Bizottság elnökével tárgyaljon a strasbourgi bíróság Lengyelország és Magyarország számára kedvezőtlen ítéletéről, amely kimondja: nem ellentétes az uniós joggal az a rendelet, amely a jogállamisági elvek sérülése esetén lehetővé teszi az EB-nek, hogy a tagállamoknak járó uniós forrásokat felfüggessze, illetve csökkentse. Az Bírósága szerdán kihirdetett ítéletéről és annak lehetséges következményeiről itt írtunk bővebben:

Döntött a magyar és lengyel keresetről az Európai Bíróság

Hiába Magyarország és Lengyelország tiltakozása, az Európai Bizottság a jövőben az uniós források felfüggesztésével vagy csökkentésével is sújthatja a tagországokat.

 

Kicsivel jobbak az esélyek

A lengyel kormányfő az Ursula von der Leyennel folytatandó egyeztetést követően a sajtónak azt nyilatkozta, bízik abban, hogy heteken belül megállapodásra juthatnak a bizottsággal arról, hogy a lengyelek is lehívhassák a koronavírus-járvány utáni gazdasági és társadalmi helyreállítási alapból nekik megítélt forrásokat.  

Hiszek a képességeimben, de nem vagyok biztos abban, hogy a következő hetekben meg tudunk állapodni az Európai Bizottsággal a lengyel helyreállítási tervről. Mindenesetre kissé jobbak erre az esélyeink a mai megbeszéléseknek köszönhetően

– nyilatkozta Morawiecki, hozzátéve, hogy a vitás kérdések mindössze öt százalékánál nem látják a közös nevezőt.

Lengyelország több mint 35 milliárd euróra jogosult az uniós alapból , amit támogatott hitelként (11,5 milliárd), illetve közvetlen támogatások formájában (23,9 milliárd) hívhatna le, amennyiben az Európai Bizottság jóváhagyná az ország költési tervét. Ez a mai napig nem történt meg, annak ellenére, hogy a legtöbb uniós tagország büdzséjét már tavaly szeptemberben leokézta az EB, közülük több mint egy tucatnyian pedig már el is kezdték költeni a pénzt. (Magyarország korábban jelezte, hogy a támogatott hitellehetőséggel nem kíván élni; az alapból az országnak megítélt 7,2 milliárd eurónyi – a 5 százalékát kitevő – közvetlen forrást egyelőre a magyar kormány sem tudja lehívni, mert az EB jogállamisági aggályokra hivatkozva blokkolja azok folyósítását.)

Nem az uniós forrásoktól fogunk felzárkózni

A közhiedelemmel ellentétben elenyésző az uniós támogatások szerepe a magyar gazdaságban. A laza költségvetési fegyelemmel pedig átbillen a mérleg az állami forrású beruházások javára.