Mateusz Morawiecki pénteken Brüsszelbe látogatott, hogy az Európai Bizottság elnökével tárgyaljon a strasbourgi bíróság Lengyelország és Magyarország számára kedvezőtlen ítéletéről, amely kimondja: nem ellentétes az uniós joggal az a rendelet, amely a jogállamisági elvek sérülése esetén lehetővé teszi az EB-nek, hogy a tagállamoknak járó uniós forrásokat felfüggessze, illetve csökkentse. Az Európai Unió Bírósága szerdán kihirdetett ítéletéről és annak lehetséges következményeiről itt írtunk bővebben:

Döntött a magyar és lengyel keresetről az Európai Bíróság

Hiába Magyarország és Lengyelország tiltakozása, az Európai Bizottság a jövőben az uniós források felfüggesztésével vagy csökkentésével is sújthatja a tagországokat.

 

Kicsivel jobbak az esélyek

A lengyel kormányfő az Ursula von der Leyennel folytatandó egyeztetést követően a sajtónak azt nyilatkozta, bízik abban, hogy heteken belül megállapodásra juthatnak a bizottsággal arról, hogy a lengyelek is lehívhassák a koronavírus-járvány utáni gazdasági és társadalmi helyreállítási alapból nekik megítélt forrásokat.  

Hiszek a képességeimben, de nem vagyok biztos abban, hogy a következő hetekben meg tudunk állapodni az Európai Bizottsággal a lengyel helyreállítási tervről. Mindenesetre kissé jobbak erre az esélyeink a mai megbeszéléseknek köszönhetően

– nyilatkozta Morawiecki, hozzátéve, hogy a vitás kérdések mindössze öt százalékánál nem látják a közös nevezőt.

Lengyelország több mint 35 milliárd euróra jogosult az uniós alapból, amit támogatott hitelként (11,5 milliárd), illetve közvetlen támogatások formájában (23,9 milliárd) hívhatna le, amennyiben az Európai Bizottság jóváhagyná az ország költési tervét. Ez a mai napig nem történt meg, annak ellenére, hogy a legtöbb uniós tagország büdzséjét már tavaly szeptemberben leokézta az EB, közülük több mint egy tucatnyian pedig már el is kezdték költeni a pénzt. (Magyarország korábban jelezte, hogy a támogatott hitellehetőséggel nem kíván élni; az alapból az országnak megítélt 7,2 milliárd eurónyi – a GDP 5 százalékát kitevő – közvetlen forrást egyelőre a magyar kormány sem tudja lehívni, mert az EB jogállamisági aggályokra hivatkozva blokkolja azok folyósítását.)

Nem az uniós forrásoktól fogunk felzárkózni

A közhiedelemmel ellentétben elenyésző az uniós támogatások szerepe a magyar gazdaságban. A laza költségvetési fegyelemmel pedig átbillen a mérleg az állami forrású beruházások javára.