Németország számára 330 milliárd euróba került a koronavírus-járvány 2020-ban és 2021-ben a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb jelentése szerint. (Egy euró 355,95 forint.) „Ez a teljes 2019-es gazdasági kibocsátás tíz százalékának felel meg” – hangsúlyozta Timo Wollmershäuser, az intézet előrejelzésekért felelős vezetője, aki a számításokat végezte. Ezek azonban csak az eddigi veszteségek, a jövőben is járulnak majd hozzá újabbak például amiatt, hogy a gyerekek nem jutottak a járvány alatt olyan szintű oktatáshoz, mint normális időkben.

Fotó: SOEREN STACHE

Az Ifo a saját, erre a két évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzéseit vette alapul a számításokhoz, amelyek megegyeztek más kutatóintézetek és a német jegybank várakozásaival. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a járvány okozta válság nélkül Európa legnagyobb gazdasága 2020-ban és 2021-ben is 1,3 százalékkal bővült volna – ehhez képest 2020-ban 4,6 százalékkal esett vissza, majd 2021-ben 2,7 százalékkal nőtt. „Utóbbi adat ellenére az általános gazdasági teljesítmény érezhetően elmaradt a potenciáljától” – mondta Timo Wollmershäuser.

Clemens Fuest, az Ifo elnöke emlékeztetett, hogy a járvány okozta válság volt az egyik legsúlyosabb globális krízis az 1930-as évek óta, a német kormány ezért helyesen cselekedett, amikor határozott lépéseket tett a gazdaság egyensúlyának helyreállítása érdekében. Ezt pedig nem a hagyományos, kereslet-vezérelt gazdaságélénkítő politikával tette, hanem a pénzügyi piacok stabilizálásával és a munkavállalóknak, az önfoglalkoztatóknak és a vállalkozásoknak nyújtott áthidaló támogatással – tette hozzá. A válság következtében most magasabb az államadósság és rosszabb az oktatás színvonala, viszont felerősödött a digitalizáció, amely az otthoni munkavégzés és az online kiskereskedelem révén megváltoztatja a gazdaságot.

Fotó: ROLF VENNENBERND

A német kormány egyébként még nem fejezte be az ösztönzést, újabb törvényjavaslatot is támogat, amely a gondozási tevékenységet végzők számára 3000 euróig adómentességet biztosít a prémiumok után, valamint egy sor adókedvezményt a vállalkozások számára egy 2025-ig tartó, összesen mintegy 11 milliárd euró értékű csomagban. A tervezet szerint többek között lehetővé teszik, hogy a vállalatok 2022-ben gyorsabban levonhassanak bizonyos beruházásokat az adójukból, és a korábbi nyereséggel szemben a korábbinál nagyobb mértékben számolhassák el a veszteségeket, és ezáltal csökkentsék a korábbi évek adóját.

A koronavírus szinte napra pontosan két évvel ezelőtt érkezett Európába, és Németországban a napokban megkezdik az ötödik hullámának lassítását szolgáló szabályok visszavonását, március 20-ig pedig a legtöbb korlátozást megszüntetik.