A bérek képtelenek voltak lépést tartani a növekvő inflációval az Egyesült Királyságban tavaly október és december között. A statisztikai hivatal (ONS) kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint az átlagos heti alap reálbér 2021 utolsó hónapjában 1,2 százalékkal csökkent. A jutalmakkal kiegészített javadalmazás ugyan 3,6 százalékkal emelkedett az utolsó negyedévben, inflációvak kiigazítva azonban éves szinten már 0,8 százalékkal kisebb lett.

A helyzet ráadásul várhatóan tovább romlik majd, mivel a Bank of England előrejelzése szerint az az idén hét százalék fölé ugrik majd. 

Folyamatosan nőnek a megélhetési költségek, drágul az energia, a benzin és az élelmiszerek is. 

Tavasszal megemelik az energiaár-sapkát is, ami több millió fogyasztó számára évente átlagosan 700 fontos többletköltséget jelent – emlékeztetett a Sky News. (egy font 425,79 forint).

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A Food Foundation jótékonysági alapítvány szerint viszont már múlt hónapban is 4,7 millió brit felnőtt, vagyis a háztartások 8,8 százaléka tapasztalt élelmezési bizonytalanságot (az arányuk tavaly júliusban 7,3 százalék volt). 

Közülük egymillióan számoltak be arról, hogy ők vagy a családjuk valamelyik tagja egész nap nem evett, mert nem engedhették ezt meg maguknak, vagy nem jutottak ételhez. 

A segélyszervezet szerint a háztartások 16 százaléka volt kénytelen kevesebb vagy rosszabb minőségű élelmiszerrel beérni, hogy ki tudja fizetni az energiaszámlákat, és 59 százaléka aggódik amiatt, hogy a további energiaár-emelkedés miatt nem lesz pénzük elegendő ételre.