Szerdán Tonga közölte, hogy két rakparti munkás megfertőződött a COVID-19 vírussal, ezért a korábban vírusmentes országban zárlatot rendeltek el – írta a Rauters.

A közlemény szerint a pozitív tesztet produkáló vízparti munkások nem a külföldi haditengerészet által segélyszállításra használt dokkokban dolgoztak.

Már a nemzetközi csapatok érkezésének kezdetétől félő volt, hogy a katasztrófa után sürgősen szükséges vizet, menedéket és élelmiszert szállító hajók és repülők érkezése növelte a járvány kitörésének kockázatát az elszigetelt csendes-óceáni országban. Tongán ezt megelőzően csupán egy koronavírusos esetet regisztráltak.

Fotó: MARY LYN FONUA

A HMAS Adelaide nevű ausztrál hadihajó fedélzetén 23 pozitív esetet találtak, amikor az a múlt héten kikötött a Vuna rakparton, és 250 raklapnyi segélyt pakolt ki.

Curtis Tu'ihalangingie, Tonga ausztráliai misszióvezető-helyettese úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy a két esetet egy másik rakparton észlelték, nem ott, ahol a HMAS Adelaide kikötött.

A COVID-esetek miatt nem változik a segélyszállítás, de a hajózási fronton dolgozóknak óvatosabbnak kell lenniük

– mondta.

Greg Bilton, az ausztrál védelmi erők közös műveleti vezetője szintén megerősítette, hogy nem a HMAS Adelaide volt a fertőzés forrása. A két munkástól származó mintákat Ausztráliába küldik, hogy azonosíthassák, melyik vírustörzstől fertőződhettek meg.

A BroadcomFM tongai rádió újabb három esetről számolt be szerdán, melyek ugyanazon család tagjaihoz köthetők, így az új esetek száma ötre emelkedett.

Tongán hosszú sorok álltak a boltoknál és a bankfiókoknál, hogy a helyi idő szerint 18 órakor kezdődő lockdown előtt elintézhessenek minden szükséges ügyet.

Lassan tér magához a katasztrófa után Tonga

Január 15-én tört ki a Hunga Tonga–Hunga Ha’apai vulkán. A Csendes-óceán déli térségében található víz alatti tűzhányó december 20-án egy kisebb kitöréssel kezdte azt a vulkáni tevékenységet, amely végül a katasztrófához vezetett. A kitörés robaját a kétezer kilométerre található Új-Zélandon is hallani lehetett.

Az egészségügyi hatóságok szintén gyorsan reagáltak a fejleményekre, szerdán nagyszabású akció keretében emlékeztető oltásokat adtak be a lakosságnak. Ausztráliából és Új-Zélandról hamarosan további vakcinaszállítmányok érkeznek majd. A tongai lakosság így is jól áll az átoltottsággal,

a 105 ezer lakosú szigetország népességének csaknem 83 százaléka kapott már legalább két dózist.

A két megfertőződött munkás is be volt oltva.

A HMAS Adelaide mellett három új-zélandi és egy brit hadihajó, valamint két kínai halászhajó is érkezett az országba. Ezen kívül francia, japán és kínai hajók is úton vannak már további segélyszállítmányokkal. A tongai kormány ragaszkodik a segélyek érintkezés nélküli átadásához, és azokat a kirakodást követően 72 órán át elkülönítik, mielőtt szétosztásra kerülnek.