A Bank of England (BoE) februári kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 0,5 százalékra emelte az irányadó kamatlábat, a decemberi 15 bázispontos emelést követően, hogy ezzel is kezelje az emelkedő inflációt. Ez volt az első egymás utáni emelés 2004 óta, ami a hitelfelvételi költségeket az elmúlt 2 év legmagasabb szintjére emelte.

A kamatlábak így is a koronavírus-járvány előtti 0,75 százalékos szint alatt maradtak.

(A döntéshozók közel fele, négy döntéshozó azonban nagyobb, 50 bázispontos kamatemelés mellett szavazott.) A bizottság megszavazta azt is, hogy megkezdik a brit államkötvény-vásárlások csökkentését, a lejáró eszközök újrabefektetésének megszüntetésével.

Fotó: Tolga Akmen / AFP

Az éves inflációs ráta az Egyesült Királyságban decemberben 30 éves csúcsra, 5,4 százalékra emelkedett, de a munkanélküliek aránya továbbra is csökken, és úgy tűnik, hogy az omikron vírusváltozat hatása kevésbé súlyos, mint azt eredetileg várták. A munkaerőhiány ugyanakkor valószínűleg tovább táplálja a bérnövekedést.

A jegybank várakozásai szerint az a következő hónapokban tovább emelkedik, februárban és márciusban megközelíti a 6 százalékot, majd áprilisban 7,25 százalék körül tetőzik. A felfelé irányuló nyomás várhatóan idővel megszűnik, és az előrejelzések szerint az infláció két év múlva valamivel a 2 százalékos célérték fölé, három év múlva pedig nagyobb mértékben a célérték alá esik vissza.

Az Egyesült Királyság GDP-je februárban és márciusban várhatóan úgy élénkül, hogy a kibocsátás az első negyedév végére ismét visszatér a járvány előtti szintre. A monetáris döntéshozók jelezték, hogy a következő hónapokban további szigorításokra lenne szükség, ha a gazdaság nagyjából a jelenlegi előrejelzésekkel összhangban fejlődik.

A rekordmagas infláció ellenére sem változtatott az EKB

Egyre nagyobb a nyomás Christine Lagarde-on, hogy ismerje el a növekvő inflációs kockázatokat