Mind a hét cseppfolyósított földgáz (LNG) terminál üzemelt az Egyesült Államokban szombaton, köztük a még fejlesztés alatt álló, de már engedéllyel rendelkező, Louisiana államban található Calcasieu Pass is, így az amerikai LNG újabb rekordokat dönthet – írja a Bloomberg.

Miközben a Gazprom továbbra sem tervez újabb gázszállításokat Európa felé, az amerikai gázexportőrök hatalmasat kaszálhatnak a tavaly decemberi csúcsoknál ugyan alacsonyabb, de a sokéves átlagnál így is jelentősen magasabb gázárakon. A szombati napon az amerikai terminálok több mint 370 millió köbméternek megfelelő földgázt tápláltak a tankerhajókba és ha a már említett Calcasieu Pass is teljesen elkészül, kapacitásuk közel napi 400 millió köbméterig nőhet.

Fotó: Adrian DENNIS / AFP

Ezzel az Egyesült Államok megerősítheti első helyét az LNG export területén Katar és Ausztrália előtt. 

Noha az amerikai szállítmányok természetesen nem csak Európa felé irányulnak, a kontinens energiaválsága miatt kétharmaduk mégis ott tervez kikötni. Az orosz-ukrán feszültség, az alacsony tartalékok és az orosz szállítások elmaradása miatt Európában több mint hatszor annyit fizetnek a nyersanyagért, mint az amerikai piacot meghatározó Henry Hub árai. Az amerikai LNG export ilyen mértékű felfutására valószínűleg a szektor legvérmesebb befektetői sem számítottak, ám a Gazpromnak köszönhetően most rekordbevételeknek örülhetnek.

Európa azonban továbbra sem lélegezhet fel teljes mértékben, hiszen a vezetéken érkező orosz szállításokat még a rekordmértékű amerikai export sem képes 100 százalékban pótolni.