A Gazprom nem foglalt le szállítási kapacitást a Jamal-Európa gázvezetékre a második és a harmadik negyedévre – számolt be a hétfői aukció eredményéről a Reuters. Ez nem jelenti azt, hogy nem küldenek majd gázt a Németországba tartó vezetéken, mert vannak napi és havi szállításra szóló aukciók is.

Az viszont biztos, hogy a gáz december 21. óta folyamatosan kelet felé áramlik, ami hozzájárul ahhoz, hogy magasak az európai gázárak.

Az aukció eredménye ellenére egyébként hétfőn 2,9 százakkal csökkent az irányadó holland TTF tőzsdén a gáz ára, de még így is 78,25 euró megawattóránként.

Fotó: VIKTOR DRACHEV / AFP

A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy visszatartja a gázt, mert így akar nyomást gyakorolni az Európai Unióra és a német hatóságokra az Észak Áramlat-2 engedélyeztetése érdekében. Moszkva ezt cáfolja, és állítja, hogy teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségeit, azért nem szállít gázt a Jamalon, mert arra nincsen kereslet.

A Gazprom egyébként nem kötött le pótlólagos szállítási kapacitást a második negyedévre Ukrajna, valamint Ukrajnán keresztül Szlovákia felé sem.