Január 15-én a Hunga Tonga–Hunga Haʻapai vulkán gigantikus méretű kitörésének következményei, majd az azt kísérő szökőár sújtotta Tongát. A csendes-óceáni szigetország azóta is katasztrófa-sújtotta övezetnek számít, a helyreállítás hónapokig, de akár évekig is elhúzódhat.

A talpra állás egyik első, és kiemelten fontos része, hogy sikerült helyreállítani a kommunikációt a szigeteken – számolt be róla a The Guardian.

Tonga egy tengeralatti kábel javítását követően került újra összeköttetésbe a világgal, melynek nagy részétől több mint egy hónapon keresztül el volt vágva.

Az ország legnagyobb szigetén élők szinte egyből hozzáférhetnek a kommunikációs csatornákhoz

– nyilatkozta a Tonga Cable vezérigazgatója, James Panuve azt követően, hogy a javítóhajó helyi idő szerint kedden délután átadta a helyreállított kábelt.

Fotó: HANDOUT / AFP

Penisimani Akauola tongai iskolalelkész a Facebookon számolt be róla, hogy elsők között kapta vissza az internetét.

Ameddig a helyreállítási munkálatok zajlottak, a tongaiak ideiglenesen műholdas szolgáltatásokkal próbálták megoldani a létfontosságú kommunikációt.

A Reliance nevű javítóhajó 20 napig dolgozott azon, hogy kicserélje az összesen 827 kilométer hosszú tenger alatti optikai kábel megrongálódott, összesen 92 kilométer hosszú szakaszát. Ez a kábel köti össze Tongát a Fidzsi-szigetekkel, és több más nemzetközi hálózattal is.

James Panuve köszönetet mondott a szomszédos szigetországoknak, főként Új-Kaledóniának, mivel biztosítottak Tongának optikai kábelt, miután az ország kifogyott belőle.

A munka nem áll meg, a következő feladat a fősziget, Tongatapu és a külső szigetek közötti belföldi kábelek helyreállítása lesz.

Ez becslések szerint hat-kilenc hónapot vehet majd igénybe. Ráadásul a komoly kábelhiány is nehezíti a helyreállítást.

A két nagy helyi szolgáltató egyike, a Digicel Tonga arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy Tongatapu és Eua szigeteken teljes egészében helyreállt az adatkapcsolat a külvilággal.

A szökőár után a pandémia is betört Tongára

Két rakparti munkás megfertőződött a COVID-19 vírussal, ezért a korábban vírusmentes országban zárlatot rendeltek el.