Évek óta a svájci Credit Suisse ügyfelei voltak különböző korrupt, tekintélyelvű politikusok, kábítószerkereskedők, feltételezett háborús bűnösök és emberkereskedők, derül ki a vasárnap nyilvánosságra hozott információkból.

 A masszív adatszivárgás során több mint harmincezer Credit Suisse-ügyfélre vonatkozó dokumentum került elő, melyet 46 hírlap – köztük a Süddeutsche Zeitung (SZ), a The Guardian, a Le Monde és a New York Times – dolgozott fel a Szervezett Bűnözés és Korrupció Jelentési Projekt (OCCRP) támogatásával.

Fotó: FABRICE COFFRINI

A Süddeutsche Zeitung szerint az adatszivárgás azt mutatja, hogy bűnözők számlákat nyithattak, illetve megtarthatták meglévő számláikat annak ellenére, hogy a bank már régóta tudhatta, hogy jogsértőkkel van dolga. A bank vasárnap tagadta a vádakat, szerintük a beszámoló hiányos, pontatlan, illetve szelektív – szövegkörnyezetből kiragadott – információkon alapul, ami a bank üzleti tevékenysége részrehajló megítéléséhez vezet.

A svájci pénzintézet szerint az esetek többsége régi, még az 1940-es évekig nyúlik vissza, 

a kérdéses számlák 90 százalékát pedig már bezárták. Ugyanakkor azt ígérték, hogy vizsgálni fogják az ügyet és ha szükséges, további intézkedéseket is tesznek.

A belső banki adatok szerint az ügyfélkörhöz számos állam- és kormányfő, miniszter, hírszerzési szolgálat vezetője, oligarcha és kardinális tartozik. A névtelenséget kérő kiszivárogtató szerint a svájci banktitok erkölcstelen.

A pénzügyi titok ürügye mindössze egy fügelevél, hogy eltakarják ezzel a svájci bankok szégyenletes együttműködői szerepét az adócsalókkal

– fogalmazott.

Február 14-én számolt be a Swissinfo című svájci hírportál arról, hogy a Credit Suisse vádlottként szerepel abban a perben, amelyben állítólag több millió eurót mosott tisztára az intézmény pénztárán keresztül egy bolgár kábítószer-kereskedő.