Hetedik hónapja tart a lejtmenet az európai uniós autóeladásokban: 

januárban 682,6 ezer személygépkocsit értékesítettek, ez éves alapon kereken hatszázalékos visszaesést jelent. Már a tavalyi január is negatív rekordot hozott, de az idei még azon is túltett – derül ki az európai autógyártók szövetségének (ACEA) adataiból. A csiphiány még mindig brutálisan lehúzza a gyártási és az értékesítési volumeneket.

A közép-európai piacok egyike-másika kiugró adatokat produkál az év elején, így Szlovákiában éves alapon 72,6, Romániában pedig 55 százalékkal nőtt az autókereskedők forgalma. Érdekesség, hogy a kiskereskedelmi forgalom hatalmas ugrása ellenére a lengyeleknél 10,2 százalékos visszaesést mutattak ki.

Fotó: Shutterstock

A négy meghatározó uniós autópiac közül a legnagyobb, a német 8,5 százalékkal bővülni tudott, a spanyoloknál stagnálással felérő egyszázalékos pluszt mutattak ki, ám 

az olaszoknál mért 19,7 és a franciák 18,6 százalékos csökkenése jól jelzi, mennyire sérülékeny még az idén az uniós autópiac.

Az ACEA egyébként az idei évre 7,9 százalékos bővülést vár az újautó-eladásoknál. A gyártók értékesítési statisztikáját továbbra is a Volkswagen-csoport vezeti.