Scott Morrison ausztrál miniszterelnök megfélemlítéssel vádolja Pekinget, miután a kínai haditengerészet egyik hajója a múlt héten lézerrel zavart meg egy ausztrál katonai repülőgépet – számolt be a Reuters.

A járőrrepülőgépet február 17-én, csütörtökön Ausztrália felett repülve világította meg a kínai haditengerészet egyik hajója, ami potenciális életveszélyt jelenthetett a repülőgépen lévőkre – közölte a védelmi minisztérium. 

Az ausztrál kormány válaszokat vár Pekingtől, és "provokálatlan, indokolatlan cselekedetnek" minősítette a történteket.

 Ausztrália soha nem fogja elfogadni az effajta megfélemlítési akciókat

 – mondta Morrison egy tájékoztatón. Peter Dutton védelmi miniszter is agresszív cselekedetnek titulálta az Ausztrália gazdasági övezetében történt incidenst.

Egy  rakétás romboló elhagyja a Torres-szorost, miután az Ausztrál Védelmi Erő megerősítette, hogy 2022. február 17-én az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) P-8A Poseidon repülőgépe lézerrel megvilágított repülőgépet észlelt a kínai haditengerészet (PLA-N) hajójáról. Fotó: Handout / Australian Defence Force /  AFP

A kínai hadihajó egy másik haditengerészeti hajóval együtt  az Ausztrália északi partjai és Új-Guinea déli partjai között fekvő Arafura-tengeren keresztül kelet felé haladt az incidens idején – közölte a minisztérium. 

Az Ausztrália és legfontosabb kereskedelmi partnere, Kína közötti kapcsolat azután romlott meg, miután az ausztrál kormány megtiltotta Kínának, hogy országos 5G mobilhálózatot építsenek ki Ausztráliában, szigorította a külföldi politikai beavatkozás elleni törvényeket, és független vizsgálatot sürgetett a koronavírus eredetének kivizsgálására.