Egyszerre nagyot erősödött azt euróval szemben a forint, a cseh korona és a lengyel zloty ma kora délután, miután megjelentek a magyar kormányfő és az orosz elnök moszkvai tárgyalásairól szóló hírek.

Fotó: Shutterstock

Az esemény és a piaci mozgás közti kapcsolat nem egyértelmű, ugyanakkor egyetlen olyan másik pozitív hír jöhet számításba, ami a devizaerősödéseket okozhatta. A cseh korona megugrása egybeesett azzal a hírrel, hogy az elmúlt két év jelentős havi deficitjei után 2022-t többlettel kezdett a cseh költségvetés, de szokatlan lenne, ha ez regionális devizaerősödést okozna.

Ilyen tandem mozgás esetén rutinból az euró/dollár mozgása ellenőrizendő, mert a dollár eladása okozhat erősödést a feltörekvő piaci devizák árfolyamában. Az euró csakugyan erősödött is a zöldhasú ellenében kedd, csakhogy nem akkor, mikor a közép-európai devizák megugrottak, hanem már úgy kezdte a napot. A kedd reggel közzétett régiós ipari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) vegyesek voltak, a cseh szépen nőtt a negyedik negyedévben, de a számok után nem volt régiós devizaerősödés, és ez pont a forint esetében nem is lett volna indokolt, hisz a magyar BMI visszaesett januárban.

Az sem tipikus, hogy egy miniszterelnöki nyilatkozat indítson el régiós devizamozgásokat, hacsak nem valami olyan fejleményről van szó, amely az egész régió számára csökkenthet valamely kockázatokat. Az Orbán-Putyin találkozó még folyik, az első hírek arról szóltak, hogy Magyarország az európai ár töredékéért kapja az orosz gázt, és még nagyobb szállításokat kíván elérni. A hangulatot javíthatta az hír, hogy Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszterek telefonon egyeztetnek a Moszkva és Kijev közti feszültségről, amely erősítette a rubelt, de az orosz deviza árfolyamában nem történt olyan hirtelen változás, mint a közép-európaiakban.

A forint az euró ellenében 356,5 környékéről szaladt hirtelen a 355-ön is túlra (majd 355,9 környékére vonult vissza), a zloty 4,58-ról 4,564-re (majd teljesen feladta ezt a nyereséget), a korona 24,343-ról 24,252-ra (mielőtt 24,29-re gyengült). A forint erősödését technikai tényezők is segíthették.

Putyin: Magyarország az európai ár ötödéért kapja az orosz gázt

Orbán Viktor jelezte: vannak újabb javaslatai az együttműködés fejlesztésére.